大家可唔可以分享下父母點理財

156 回覆
2 Like 54 Dislike
唔理財加賺唔到錢
成日都話唔好買野 唔好洗錢
咁你應該同你阿哥傾下,幫佢執返好個思路,唔係搞到輸輸下,你老豆副身家第時少咁一半都有可能,咁你都分少D啫
1手90萬
幾年前700...如果無放到依家,巴打可以換樓囉喎
搵到錢就洗撚晒佢
搵唔到錢就問你攞錢
我係睇財經台學既,叫佢參考下玩美股,佢唔聽,成日話整model去交易

同埋我都幾肯定無我份,老豆幫啊哥比4成定5成首期,我一蚊都無。雖然屋企人都愛我,但都係傳統思想重男輕女,話遲d我男家屋企會幫手買樓架la,就好似佢自己咁
2老退晒休,但俾晒d錢個仔買樓,叫佢每個月還幾千當生活費,個仔平時已經無俾家用,而幾年黎只見過佢得幾個月有還錢
而家屋企開支醫療洗費基本上我頂晒
C 打都咁識諗,第時搵個好老公好過,不過小心你阿哥分分鐘以後要問你拎錢做生意或者還債
老豆好好,識得儲錢理財
但係呀媽完全唔理財,成日都話MPF 夠過世
不過老豆過左世,留返啲錢一半比媽一半比我
每次比家用呀媽一野洗哂佢,但係每隔幾個月申大手板問我借錢,係下個月家用到扣,下個月出左糧又問我做咩唔比家用
好彩我遺傳左呀爸節儉精神呀爸啲錢除左搞佢既喪禮都無咩點郁過 不過遺傳左佢淋善,成日比人呃
我經歷緊,個仔會駛晒屋企d錢之餘,仲要我養埋爸媽,佢就咩都唔理
你最好希望你哥夠孝順,唔係遲d你一個頂晒
搵到la,it狗,不過佢好上進,好愛佢
擔心既係成日見新聞話炒it,我又搵得2萬幾,都唔知未來點算

同埋我覺得投資好似好難咁,其實上半年keep住輸,下半年靠arkk同tsm先倒賺,依家都唔知放唔放好,真係好欣賞識投資既人!
申請學債見過佢地盤數先知道
你地兩公婆係咪玩鳩我啊
好彩我啊哥讀得成書,我反而好渣,讀city
btw,股票唔係最多都係輸晒本金渣咩
如果最多輸本金點會有咁多人輸到跳樓,至少你都應該聽過孖展掛
可以無上限咁輸,我男朋友都唔俾惦孖展同option
我上個禮拜都見到一個三星叔叔個post,跟jor佢買,d錢輸得好快,當晚就賣了 好難!
我發現唔識買,點都升得唔夠arkk,voo,同qqq快,所以乾脆etf算
係lor 我依家都得係arkk同tsm,但其實都係跟人買,完全唔識分析,好似無咩意思咁,始終唔識釣魚
‘但就算係MSFT家父都覺太volatilite’, 都係存返定期算啦。
港元活期
我男朋友都係話如果我唔去研究分析間公司,又唔日日追新聞,咁懶就買etf,仲要長揸,唔好一跌就panic sell
跟人買 自己對間公司唔熟 無信心 坐唔得耐 絲打都係要自己學下分析 長遠先行到落去
長揸匯豐
我試過架!但係次次出d positive新聞,個價錢就已經升好多,我買第二日就跌,我賣第三日就升。好啦,咁我咪唔好賣等一個星期,點知就keep住跌,次次都係咁。
比如琴日tsm又跌啦,我都唔知應該賣定keep住好...
我唔敢講落去啦,怕比人見到我d comment恥笑我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞