大家可唔可以分享下父母點理財

156 回覆
2 Like 54 Dislike
主要係慳稅每年慳一萬
保險就係保險,係香港咁低稅既環境下,唯一作用就係補償失去生命/大病時既損失。

用年金呢類無額外身故/危疾/醫療賠償既保險saving plan作為退休保障,成件事本身就係弱智,比保險公司錬住個春袋。仲要過去三十年已經大把人講過saving plan係絕對(無一例外)派唔足。

買saving plan=交智商稅,對窮人講等同比人打劫。拎筆錢買條金鏈戴下,或者買隻勞力士既回報可能仲高
師兄點睇年紀大買醫療保

成萬銀一年消費性
年金都有退稅喎 政府成日講話退稅年金呀嘛
但見完你上面咁講20年後... 咁都係不了

八年後就退休 依家先開始講退休$$ 太遲啦
你不如學投資一半用退稅 一半投資啦(股票呀基金呀乜都好
遺產一日未到手,都廢事咁多意見
盞蝕錢賴你就麻煩,由佢穩穩陣陣留筆錢比你好過啦
積金局?你up乜春?

所以話香港人幾撚易呃,就算間保險公司明刀明槍公佈話派唔足,咁你可以點?上街抗議?用愛去感動保險公司高層?定係去保險公司門口絕食抗議?

保險公司憑自己本事令你買saving plan,點解一定要派足比你?你當你係邊個?
老母儲錢,老豆偷偷地用個聯名戶口入面舊錢拎去投資700,當年仲係百鳩幾蚊,日日俾老母屌又罵離婚

老豆忍住忍住,忍到依加,

然後都係俾老母屌偷錢投資
吉他定結他

好彩我同自己父母一個反晒面,一個就得閒飲茶無錢銀瓜葛,唔洗幫佢哋捱樂得輕鬆
無理財
我理財既能力仲高佢地幾班
無一樣可以畀我學習
段野可以比你簡化到你一開始講咁都幾勁
買樓 樓換樓
邊有錢留
咁偷錢你點講都係錯, 話知你賺到幾多
1.同佢地講買股票 實話好驚蝕
2.一郁佢地啲錢就極麻煩
不過當然 佢地既辛苦錢 問清楚正常
我都無預左留比我
3.頂多剩係識定期
4.守財奴,擺係銀行都無咩作為

所以從來唔預佢地會幫手買樓,買左又話要繼續一齊住
佢地冇財
積金局check基金表現圖表先啱 睇個回報範圍
回報率好似係每間公司自己show出黎

理性討論下 你覺得俾人呃咪唔買
同埋你講香港人易呃?依家又唔係你俾人呃佐,咁大火氣都冇用
死省死抵買樓,買完一間又一間...
佢地成長期間係高息環境
有咁嘅習慣唔出奇
成長環境同經驗好影響Risk appetite
唔好覺得佢地廢
十分明白,我老豆老母都係咁,而且佢哋對投資買股票有一種莫名既恐懼,無論我自己賺左幾多,有幾多理論佢哋都係唔理。

屋企住緊居樓供滿左又唔補地價,揸住一堆現金又唔買投資產品保值,每個月就剩係識儲錢,生活得好慳,佢自己份退休糧夠基本生活開支,但係好抗拒任何其他開銷,就算我話我俾錢買野俾佢都勁大反應。

所以我堅持唔俾家用,由得佢哋捱,我自己D 人工自己拎黎投資就得,如果俾左佢又係擺入銀行儲既話不如我自己支配啦。
老豆搵幾多洗幾多 老母反而有掟去長揸中煤拎下息搣咁
岩岩grad 反而想知我可以點理財
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞