大家可唔可以分享下父母點理財

156 回覆
2 Like 54 Dislike
我老豆老母又係.. 幾年前供滿左 我呢一兩年講第時樓換樓 老豆覺得我謀佢身家咁 我就覺得等樓齡太高10年內唔換就貶值 到底睇唔透嗰個係咪我
exactly我老豆老母咁 佢地誇到幾十年都唔會話諗住去旅行
除左大陸探下親

講真 有錢就拎舊錢比仔女買樓啦 同父母住成世咩
月光
all in arkk
你連MPF基金同保險saving plan都可以撈亂,除左智商低之外應該無其他解釋,同你解釋來都嘥氣

祝你買saving plan贏多d慢慢交智商稅
去哂馬會
私樓窮人?咁樣先至精。除了買樓邊有必賺投資。鄭中基:"我自己賺夠喇又想比人賺下?!"
無錢可來理財
買樓放租
利申:啲十年八年樓價癲咗,已經買唔起
Very TRUE successful retirement plan
作為地盤佬,你阿爸識儲錢同無賭錢嘅惡習
你應該要好好珍惜
睇啱就買,買滿某個額有 discount 的話就出盡奶力買到嗰個額為止,而且覺得賺左
識儲錢,但係一次旅行就會清袋
股票高買低賣,泡沫爆破前夕買左 282 而家坐緊艇
會好威咁同人曬仔女讀/做緊醫療科,到時畢埋業加埋月入唔知幾萬
畢業前不時植入廣告同我地講要俾家用養我呀,退休計劃就係等人養

不過 fair comment 佢係幾盡責嘅老母,除左退休嗰部分
咁已經唔洗番工 爽
想問下開頭係點儲到3個物業
呢樣野無計我都幫老母比緊近一萬蚊一年,筆保費當係儲定筆錢比佢將來入私家醫院做手術
有錢就買樓
依家就收成期
點解唔買樓?
我除左有俾家用,其他野都同你處境一樣

我老豆搵幾多賭幾多
無欠債我已經還得神落
要睇你入咩post
Aa post 會叫你買樓
保險post 會叫你保險mpf
匯豐
賺左又驚輸
輸左又坐艇
怕就亂禁聽人買
買完都唔知自己買左D乜

結果有幾多輸幾多
老母係典型家庭貴婦,完全唔撚做野,日日shopping果d我老豆係做會計,食盡當年會計行業既蜜月期,果時除jor供層樓外,應該都無點投資(當然都可以係唔同我講)。去到依家佢退休la,反而變jor全職炒股,日日部腦個畫面都係陰陽燭,有無賺唔知,不過可以cover到我老母d消費力,應該都係炒得掂掛

題外話,今年佢比我同啊哥10萬話比我地試下玩下,話投資先係最好既財產增值。結果我今年net profit 都有12%,我啊哥keep住輸,老豆就keep住送錢比佢輸,我問佢拎多d又話無
冇投資 得炒股
十幾年前有筆幾觀既現金 阿爺留低
因為果陣唔缺錢 兩個都有返工 佢地就拎黎買錶 買車
淨低就拎黎炒股
每日賺一千幾百就算果隻
但你知唔會日日賺架啦 蝕幾次之後就驚左
之後筆錢就擺左係度 咁多年除左得閑做下定期 (成日都唔記得續)
又拎黎洗下 結果就越黎越少
早幾年失業又等錢洗 筆錢都冇剩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞