[愛情][奇幻] 麥東冬

105 回覆
8 Like 2 Dislike
《後續》(四)

我調返嚟香港做嘢已經幾個月。

喺太古間書店嘅飲品區幫手,我感受到禾姍嗰時喺度返工應該都幾悶。
好彩梓軒都嚟咗做兼職幫我解吓悶,佢話佢都要識返個台妹喎。

今日係書店一年一度嘅奶茶買一送一優惠,多人得好緊要。
我同其他幾個職員都手忙腳亂,忙到連氣都無時間唞。

沖吓沖吓,我見到前方嘅人群突然紛紛散開。
原來係有網台做緊訪問,大家都唔想入鏡。

我嘅視線亦好自然望到做緊訪問嘅嗰個女仔。

個女仔戴住帽,頭髮黑黑長長,好熟口面,有啲似……
我行到另一個位置,瞇起眼嘗試再睇清楚一啲。

真係好似佢。

「喂搞咩啊停哂手嘅?」梓軒撞一撞我令我回過神嚟。
我搖搖頭繼續做嘢,但仍然忍唔住係咁偷望個女仔。

個訪問似乎完咗。

佢行緊出門口喇。

唔得,我一定要睇清楚。

「好急屎一陣返嚟,頂住先。」我大聲向幾個同事講咗一句,就除低圍裙準備跟出去。
「死仔依家先嚟……」

我知道我唔跟出去睇嘅話一定會好後悔。
《後續》(五)

個女仔雙手拎住嘢飲,不慌不忙咁行落兩層電梯,行出商場門口,向公園嗰邊方向行。
我一路跟住佢,保持住一定距離。

入到公園,我忍唔住行快兩步想迎面睇清楚佢個樣。

當我差唔多追到上去嘅時侯,望到有樣好大件嘅嘢從天跌緊落嚟!
緊急之際,我下意識即刻一手拉開個女仔,拖佢埋一邊有瓦遮頭嘅位置。

「嘭!!!」

一聲巨響,吸引公園所有人都望過嚟,再望上樓上,討論發生咩事。

我亦係咁望上上空,諗緊會唔會仲有嘢跌落嚟。

「唔好意思…」個女仔細細聲對我講,我先意識到原來我仲捉住佢隻手。

「啊…對唔住。」我即刻放開手。

我望住佢手上得返一杯嘢飲,再望一望地下倒瀉咗嗰杯。

「唔好意思啊!整瀉咗你杯嘢!我係嗰邊書店職員嚟,我整返杯畀你吖!」我難堪又著急地講。
佢搖頭揮手:「唔緊要啊好小事!唔該哂你救咗我啊!」

在場嘅人都似乎進入咗緊急狀態,要避開嘅避開,要八卦嘅八卦。
唯獨我同個女仔靜靜咁肩並肩企喺度。

我打破沉默,帶點緊張:「啱啱喺書店見到你做訪問。你一個人飲到兩杯咁多?」

「唔係啊,我約咗屋企人喺度等,見佢未到我去湊熱鬧買啲嘢飲咋。」佢回答。

「哦~原來係咁。我叫東冬啊,你……」我微微打側身望向佢,打算問佢叫咩名。

突然有個女仔趕過嚟對佢講:「阿晴你有無事?痴線㗎!點會成張床褥掟落街㗎?!想殺人咩!」然後好激動咁指住上面嘅單位不斷破口大罵。

我同佢望住個女仔咁誇張嘅反應,對望而笑。
支持
個故真正完咗喇~
再次多謝你(∩´﹏`∩)

我亦開咗個IG:https://instagram.com/taikoomonster
會不定期更新一啲有關於個故仔嘅趣事~
歡迎無論係一路睇緊live,或者將來有緣追返故嘅你 follow
亦隨時可以dm我傾偈

2020年最後一日終於貼哂成個故!相信今年大家都過得好辛苦吧
祝大家2021過得更好;)

係咁多先喇 拜拜ฅ( • ·̫ • ฅ)♡
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞