以色列急於重建聖殿,亞美尼亞要成為犧牲品了

107 回覆
16 Like 56 Dislike
火雞係親以色列?
啊生你又黎玩平行時空呀?
岩 主要問題就係歐美唔再玩 所以土耳其一支獨大 問題係你比佢大左 你再入黎難度就高好多 歐美而家再想直接介入中東要洗幾多錢 未來會更貴 佢地願唔願意咁大犧牲 唔願意 中東土耳其就係大哂 願意 你都要硬撼人地土俄伊 庫爾德比你拋棄 而家亞美收埋皮就控制哂成個里海 無後願之憂咁同你玩
經濟封鎖係好大殺傷力 問題係你得依招佢捱過左你就無野可以做 土俄伊都被制裁 咁點 話事嘅繼續話事 要玩野嘅繼續玩野 尤其係艾爾多安同普京 你越制裁佢地民間嘅支持度就越高 係講緊佢地玩ig後生果班都支持 艾爾多安係真正由民主制度出黎嘅民粹獨裁者 支持度高到cls 得班貴族階層會反抗下
伊朗又team up沙特呀
咁所以畀火雞坐正中東霸主之位時,巴勒斯坦就會滅亡了
仲有就係 歐美係咪願意完全同土耳其反面? 正如我岩岩講 佢對歐洲嘅戰略地位係極為重要 唔只係無左個緩衝 係成個緩衝區去左對面 土耳其對歐洲嘅直接威脅比老俄會更大 當年奧斯曼點入侵威脅全歐洲 佢地唔會唔記得
火雞軍力又點僅次美軍呀
火雞點僅次美軍啊?敘利亞都打到咁辛苦。
佢對西方嘅bargaining power就係制衡伊朗同俄羅斯,而土耳其一向係世俗化,講宗教影響力點會夠沙特。硬又冇軟又冇,土耳其吞亞美尼亞唔係因為佢勁,而係美國撤走、俄羅斯唔得閒,高加索出現政治真空。
對美國最好嘅情況係以土吸俄伊,沙特中立。高加索俾土耳其已經係最好結局。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞