以色列急於重建聖殿,亞美尼亞要成為犧牲品了

107 回覆
16 Like 56 Dislike
沙特同美國不和咗好耐啦
歐洲佬基督徒咪即係天主教徒為主

天主教拜錢多過拜上帝,亞美尼亞呢啲窮國佢地當然 wfc

至於美國,有以色列睇住佢條藤條唔會真係鞭落隻火雞度

你都唔知今日嘅以色列有幾惡
俄羅斯想點做 =/=土耳其會點做
關係友好=/=會乜都聽晒佢話
要考慮下土耳其周邊既地緣政治對守自由有咩影響
亞美尼亞輸/贏對土耳其有咩影響
本身土耳其同亞美尼亞有咩瓜割(無記錯兩國不嬲都無乜兩句,亞美尼亞又因為歷史因素好憎土耳其
火雞係 sunnis,佢地係唔會 care dome of the rock 的

佢地最 care 嘅係爾多奸 (erdogan) 做唔做到大佬
我指以色列而家有無能力,唔係應唔應該做或做完有咩後果,不過如果真係起,班Muslim 仲接唔接近到temple mount都成問題
Btw Judaism 對起唔起返second temple 無耶撚睇得咁重
俄仔之前調左啲軍隊去遠東

睇黎遠東舊肥豬肉香啲
俄駐土大使之前畀個火雞退休警察殺左,爾多奸 wfc 之後普丁當無件事
「Judaism 對起唔起返second temple 無耶撚睇得咁重」

未聽過 Orthodox Judaism?
美俄去曬 apac, 中東畀曬火雞
有說法係美國唔再依靠石化能源 撤出中東 你點睇?
9up,美國一撤嗰吓就已經預咗唔要影響力,因為成本太大,講到好似係美國俾人打咁。
之前唔係依靠石油,係為左控制石油,
特朗普做法放棄外交,搞美國人優先,搞本地經濟發展
美國要控制中東 重點係
1)石油定價權
2)美元作為石油結算貨幣
前者直接影響美國經濟 最少2-30年內都會係美國經濟重要一環
後者直接影響美元地位 =影響美國對全世界嘅經濟影響力 影響力可以輕鬆引伸到去軍事政治各方面
美國唔依賴石化能源/石油係on9嘅講法 無論係出產石油定使用石油 而家美國都係處於歷史嘅高位 對石油依賴性係1x年黎最高 Trump上台其中一個經濟政策就係加大頁岩油同煤開採 取消部份環境政策限制 但加大對石油依賴嘅同時又輕視中東 我就用常理諗唔明原因喇 可能佢同佢嘅班子係天才諗到第5層啦
沙特連qatar都食唔落
土耳其外匯不堪一擊
以色列,你又知Benny Gantz同內塔尼亞胡一樣咁心急要歷史留名

話歐洲佬恨錢 巴庫依家啲油氣免費架?
土耳其喺歐洲面前,除左凶人放難民之外
有咩bargaining power?仲敢同美帝頂撞
鳩up到曉飛
格魯吉亞先係東正教
亞美尼亞獨立基督教派系
能力就實有 實際控制權係佢到
但係以色列都驚打第6次中東戰爭嘅 之前打親都贏唔代表永遠都贏 輸一次就要輸身家 就算唔打 要實際好似你講嘅完全接管唔比muslim入 成本都大到din
Orthodox Judaism 有幾大牙力?
不如你打返正字啦
前面用俄駐土大使
後面懶得意咁用火雞
埃爾多安咪埃爾多安囉 咩野爾多奸
普京咪普京啦 普乜鳩丁呀
你唔明係因為你睇唔到更高嘅 dimension 啫

美國撤出中東明顯係為左畀火雞上位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞