以色列急於重建聖殿,亞美尼亞要成為犧牲品了

107 回覆
16 Like 56 Dislike
話說trump 之前拉埋阿聯猶同巴林,同以色列簽和約

原本以色列推動緊 West Bank annexation,因為咁而停左

好啦既然係trump 叫到,畀面簽左佢(明知無用),簽完巴勒斯坦即刻屌柒阿聯猶

但其實沙特先係伊斯蘭大佬,係佢保住巴勒斯坦

Trump 叫唔郁沙特,以色列不滿

咁表示美國係中東影響力已見底
又表示以色列仲未夠power 去消滅巴勒斯坦

咁以色列就轉投火雞,但幾年前甚至更耐已經鋪定路畀火雞上位,依家係時候拎出黎用

火雞要做大佬取代沙特就要食埋亞美尼亞
納卡主權問題只係藉口,但亞美尼亞無左納卡同亡國無分別

納卡歸阿塞後,趕走亞美尼亞人,再將亞美尼亞變成另一個格魯吉亞,火雞係高加索勢力成形

所以沙特係屬亞美尼亞陣營,而以色列係屬阿塞拜疆陣營

火雞上位後,巴勒斯坦失去保護傘,任由以色列宰割

巴勒斯坦滅亡後,第一件事拆左耶路撒冷嘅清真寺,開始重建聖殿,光復舊約以色列
好亂
美國唔會再對中東有重要影響力了
亞美尼亞陣營

主力:
- 亞美尼亞
- 亞察克共和國(納卡)

軍事支援/表態支持:
- 俄羅斯
- 伊朗
- 庫爾德
- 法國
- 印度
- 希臘
- 沙特

阿塞拜疆陣營

主力:
- 阿塞拜疆
- 敍利亞國民軍

軍事支援/表態支持:
- 土耳其
- 以色列
- 巴基斯坦
FF夠未,日日都廢up
聖殿模型

你有理據咪反駁我囉
亞美尼亞人兩千幾年黎從未離開過納卡,今次守唔住了
咁表示美國係中東影響力已見底

睇下美國新外交政策先啦,9UP
問SOURCE,你又畀唔到。
日日喺度FAKE NEWS.
(SHOW BLOCKED USER - 黎子蜂)
想改變歷史軌道,除非普丁向火雞宣戰

但睇黎普丁軟了
講到Saudi 而家仲有能力保Palatine 咁
以色列而家係實際控制temple mount 在內old city,係temple mount 入面TG 放題都無事,如果要趕走班Muslim 聽日變返second temple 都仲得
唔係 news,係分析
但首先要確保唔會引發 ww3
當然以色列實質控制緊 temple mount,隨時有權拆左 dome of the rock

但首先要確保唔會引發 ww3,所以要扶植火雞鎮住個局面
叫唔郁沙特 是正常

果陣時 好多人太樂觀
話下個係沙特

沙特呢種神權+君權國家
同中共一樣
唔可以單單用經濟利益去看
咪話左以色列早有兩手準備,instead of all in 美國
普丁放軟了,開戰成個星期乜都無做,淨叫人「唔好打啦,停手啦」
調兩隻航母過去就有影響力啦
已封鎖會員 黎子蜂

食藥未
咁點解仲唔做?
一個猶太教,一個回教,亞美尼亞仲有個最早教會,火雞點都係格格不入
鳩up當分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞