以色列急於重建聖殿,亞美尼亞要成為犧牲品了

107 回覆
16 Like 56 Dislike
唔講其他,單係火雞係伊斯蘭世界嘅影響已經夠嚇疾歐美

而且火雞軍力係緊次於美軍,話佢無 bargaining power 只會顯得你無知

國力唔喺到講乜都浪費時間
飛機唔係咁打嘅
nominal 土耳其連荷蘭都追唔到
比你賴匯率喇,土耳其天朝大國打仗唔洗靠入口物資喇 PPP都係荷蘭+比利時

講到土耳其可以呼風喚雨咁,咪玩啦
你咪9up喇
冇錢冇物資外匯見底
火雞軍力打到幾耐仗呀

戰棋game都真實過你啲分析啦
牙力就無得量化,但一定係將聖殿睇得最重
以色列民意唔會容許任何一個總理重建聖殿

內塔尼亞胡全部出口術
話要Annex Area C
就一堆國家走出黎話要簽和約
根本向前向後原地踏步已經咁大得益
唔會無啦啦同你All in
以色列民意係八成半贊成棄Annexation要和約呀
民意夠話要 Netanyahu 下台,咁點解佢仲係度?
土耳其同老俄痴咁埋 其實係卧底 等到勢力坐夠大就搞掂埋老俄 然後再乖乖地聽番老美支笛 阿聯酋就隨便犧牲算啦
dimension太高 我依d 4d時空嘅人真係睇唔透 一定係咁
選舉選票係50-50
你係咪響平衡時空
likud仲係最大黨
你平行時空?
樓上幾位師兄都應該頂唔順
條友真係純腦海戰棋9up架喎
咁即係咩呀?
支係生產之餘仲係market
咁先係鬼佬離開唔到嘅原因

土耳其可以係生產基地
但係個度8000萬人,未去到真係咩大market
重點係依家佢地窮,賺完里拉唔值錢
同美金兌2兌3 依家去到兌7
兌歐元更柒,點講通歐洲佬熱衷奶呢個market呢點?
屌 愈覆愈嬲
個post我當無睇過算
不如正正經經開個中東討論區
其實土耳其得5%土地係歐洲
你地覆之前唔睇下 username 就死啦
就咁Orthodox Judaism 都好撚多派
包括反以色列/Zionist,佢哋根本上無統一睇法
我都認同,以色列無謂破壞state quotes去比少數extremist打J,而付出大量代價,我本身唔認同OP 講到以色列要做咁多嘢先可以係temple mount 起third temple
土耳其唔只係市場 生產基地
土耳其最大嘅作用係佢嘅地理位置
無講係文 地理 土耳其都係歐洲對中東同俄羅斯最佳嘅緩衝 佢係歷史上同老俄係世仇 係nato唯一嘅伊斯蘭國家 nato係中東唯一嘅屏障
問題係而家艾爾多安想搞獨裁 想恢復帝國榮光想擴張 依樣野係歐美唔可以接受 因為佢地已經有穩定盟友阿聯酋 所以佢寧願投向俄羅斯 兩者嘅目標利益更一致 而歐美起碼兩次想拉佢落台都失敗 而家土耳其係基本上全面同老餓結盟
對歐美黎講 土耳其當然唔係大國 但係中東 佢係區內軍事力量最強影響力最強嘅國家(之一) 係歐美俄中而家都無能力直接軍事干預嘅中東 土耳其係的的確確呼風喚雨
神話係就係,佢地侵略其他國家成就大使命都係神叫佢地咁做
所以以色列都係要搵個親自己嘅勢力去鎮住班阿拉伯佬,火雞係最適合
佢爭話語權自然不過
但爭唔爭到係一件事

錢就係最主要議題
唔好咩唔講其他
鬥銀彈同沙特阿聯酋冇得鬥
所以合縱卡塔爾

土耳其喺伊斯蘭世界有影響力
只係因為呢度山中無老虎
土耳其相對國力雄厚過其他小國

但係歐洲美國唔願意
幾時都輪唔到佢搞串個party

同埋唔好忽視國內
呢個唔洗支支爭一哥嘅scenario
係埃爾多安背離世俗化立國原則
自己拉住窮撚東部搞大土耳其主意
有錢嗰班、後生上到ig個班
望住個咁嘅伊朗,你估佢地會有幾愛土丫喇?

一個經濟封鎖,埃爾多安就要自己衡量落台風險佢無耐前輸左個伊斯坦堡出去啦

最後,係美帝唔玩敘利亞
先輪得到土耳其開入Ain
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞