以色列急於重建聖殿,亞美尼亞要成為犧牲品了

107 回覆
16 Like 56 Dislike
但以色列 teaming up with 火雞係現實
所以美國對以色列黎講無乜利用價值了,邊個做總統都無所謂
以色列應許之地嘅版圖
以色列如果想佢second temple日日比人炸 咪去變囉 講到好似無野要concern咁
No source
太睇得起土耳其
美帝彈一彈手指,里拉匯率都訓喺到啦
埃爾多安早排喺到乞美帝唔好制裁
咁快唔記得

仲話要反駁你 食左亞美尼亞
你真係當歐洲佬基督徒死架
唔係美國係中東影響力見底 係Trump根本就係外交白痴 剩係識做埋d門面野
以色列到同沙特(伊斯蘭國家整體)嘅牙齒印 邊有話叫一句簽下和約就搞得掂 明面唔打暗底打得仲勁
火雞近年轉左獨裁者上位 基本上係全面投向老俄 透過中東壙張黎實現回復橫跨歐亞嘅奧斯曼帝國 依d野係西方國家提供唔到嘅 咁嘅壙張係必然會同沙特有衝突
Trump就一於彩你都傻 直接放棄係中東本來最可靠嘅盟友庫爾德 庫爾德都被逼投埋土俄伊 成個里海都係土俄伊控制 普京心諗當初扶㨁依條友真係無做錯 而家沙特係要單拖對抗土俄伊 仲要後面有個以色列日日篤背脊 不如成個中東讓出去算啦
on9
俄同土耳其先不和wo on9
你幾耐無睇新聞呀on9 艾爾多安一早就同老俄交好緊
係fd 就唔會搞敍利亞啦
但火雞唔係islam?
係敍利亞出手打土耳其駐兵嘅buffer位 做fd就完全聽話咩 佢唔係敍利亞 唔係老俄條𡃁 同埋老俄出手調停就停左火啦 繼續一齊瓜分庫爾德
低能
以色列而家既做法係用軍權同錢一步一步咁買巴勒斯坦D地
侵略巴勒斯坦根本就無意思

以色列急完重建聖殿? 有幾急呀
亞美尼亞輸唔輸同以色列想重建聖殿根本就無直接關係
你去過jerusalem就知根本實質控制權喺以色列到
係為地區和平先唔搞穆斯林,搞黎亦都無意思

美國係中東影響力已見底?叫唔郁沙特就=中東影響力見底?
以色列仲未夠power 去消滅巴勒斯坦?
你有冇study過到底巴勒斯坦有咩軍備
土耳其幾時想取代沙特做大佬?

你講下個人感受無乜所謂
但唔好post幾張圖就當你d分析係真理。
依家俄羅斯想搞白羅斯 叫你亞美尼加同亞塞拜疆 咪打 土耳其就狂撥火 咁都叫交好咩
亞美尼亞 打錯左
你係咪覺得國際關係a國同b國友好
就等於所有事情都係槍口一致
有,如果當初以色列人用信心領受,一定可以攞足

但唔緊要,基督返黎之後就可以光復喇
土耳其係直情挑戰緊俄羅斯影響力
讀下歷史面對現實,從古到今 世界都係圍住以色列轉,唔係香港呀
土耳其唔係老俄條𡃁唔係佢隻狗 無聽老俄支笛嘅必要 唔係損害緊核心利益就無問題 同軸心國德日同盟一讓 日本係唔打老俄你吹? 但唔代表佢會投向英美
土耳其親俄嘅目的就係想擴張 老俄就無論如何都唔會想失去土耳其依個盟友 係對抗nato最佳缺口 咁你覺得土耳其會唔會老俄叫一句就停
宗教野真係好撚煩 打左幾個世紀都仲打緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞