月入6萬係咩概念?

502 回覆
17 Like 287 Dislike
你有你道理,但報小/above 中位數收cash唔報既 incentive 係大過你低收入收cash pt維生無報到,

你諗下uber,dc9,地盤,私補呢d例子已經係以職業計以萬計

再講,我知道實有,但幾可有好多人係收cash pt”維生”,因為incentive唔高,返pt 一萬都無一黎係香港生存唔到,二黎基層工種既可能便利店清潔工都萬頭中,而呢d中位數已經cover 左,甚至小只幾百蚊送外賣都計入中位數,所以呢個argument I doubt

唔講投資生意失利,真係講緊搞生意失得起有幾可係all in 身家差一千幾百開飯。講既係香港人好中意搵外快賺小收入,本唔大,上carosell賣下coupon,ig賣下淘寶 etc,呢d最緊要flexible,賺唔到/蝕咪唔做有幾可全職做,決定全職搞小生意既相反明顯係搵到錢

另外,個concept 錯左,收入本身注重係現金流,投資還投資,你儲蓄投資蝕本,蝕左本本身唔計收入,係sunk cost,你keep住俾燈油火蠟先係,但啱啱講到,可以exit 唔做
自己住多好多駛費
食又唔係食得好好
1-5都係食飯盒
買野又唔係經常買
真係唔知d錢去左邊
今年買咗,都只係買5m左右
你後生過我,大把世界
架車令你食到幾多女
小弟家境唔好,出生差讀書唔叻岩岩半供讀HD畢業,而家都係搵得過2萬幾,又要涯貴租,又要生活根只係岩岩好,香港工作時數又長,根本無得進修升呢,所以搵6雞重係到噪,收皮啦,我公司pm涯左幾十年都係得六雞幾,其實6雞真係算多,睇下香港收入平均中位數先啦。
如果你有信心遲d 有更多收入
買樓都只係先苦後甜
其實唔抵食
玩車就ok
但用呢d代步已經麻煩
為食女30k 一個月搵ptgf好過啦
人地要衝出黎柒 唔通阻住佢咩
你有冇當堂笑左出聲

單人月入三萬幾又真係爆左標
有咩好笑
月入五萬以上每月清嘅人有冇計埋投資筆數
其實係咪真係有買奢侈品/食野食好貴先會洗到咁盡
見啲人二三萬都生存到仲要有錢剩
有生仔同供樓就另計啦

Btw 訓練緊用essentialism用喺生活上 唔需要車同名牌 一個月只係食1-2次好西 減低物慾(或者會發覺自己根本唔需要咁多物質 覺得無聊就買下衫轉換下形象咁大把) 其實好多娛樂都係免費 慢慢會發得物質豐富唔等於好嘅life quality 自己嘅覺得有自主權 維持住相對peaceful嘅狀態先係
而加嘅目標係想5年內搬到出黎住

今年Fg
好笑在佢覺得三萬幾係高收入
除非要湊仔姐 如果唔係留喺屋企有咩做
就算唔返full time 都搵下pt或者 freelance 學下技能都好啦
完全想像唔到咁快靜止嘅生活係點
就算我結咗婚都一定要keep住有屬於自己嘅錢
洗人錢嘅感覺好卑微
所以月入幾多都冇用 理財重緊要
Fire族嘅首要都係控制物慾
D人唔信政府big data硬係信朋友講個個搵4/5/6皮, 剩係份employer's return報你班正職搵幾多已經無得呃, 難道間間公司會幫你報小搞到自己個可扣稅個allowable expenses 減小? audit都過唔撚到啦
成日講出cash part time uber 送外賣好多, 講真400萬工作人口有幾多人會打兩份工? 其次呢D收入又有幾多?
今時今日香港單講收入冇用 要講埋asset
你月入60k 冇樓冇其他asset
同月入30k + full paid 10M樓 (收租20k+) 冇大分別
但樓上個個都六皮至少,又唔似吹水wor 係度
3萬係top30% 高唔高就見人見智。
姐係60萬個1毫子
點會冇大分別
一個冇左份工就食蕉

一個俾人炒左仲可以爽收20k一個月
再唔係我賣埋佢移民
所以我就係話單計人工收入冇大意思
有家底 份糧得你一半隨時仲爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞