月入6萬係咩概念?

502 回覆
17 Like 287 Dislike
你今年幾歲?
你係咪搵得個萬零蚊所以稅都唔洗交 以為自己好威?
當自己既生活習慣係平民階層,唔去追求富豪式生活既話,月入到達一個點,賺多賺少其實無咩感覺

利申:工作連股票收入,最近一年,每個月大概20-40萬
成日叫人小朋友個班人就係以為自己食鹽多過人食米既老屎忽
冇咩特別,岩岩結婚冇仔,樓已贖,冇咩生活壓力
去到呢個年紀搵 50K
又要供樓、養家、睇吓醫生
想知大家最滿足係幾多歲?嗰時搵幾多?
湊女同番工,一定揀番工,湊女辛苦到仆街
我估誠哥有時都會咁諗
呢排半夜起幾次身暗佢,好攰
租都30點解唔供or先買後租再攞筆錢租出面
斷估你揸得法拉唔會冇首期錢la
我覺得月入10萬先可以享受生活 係香港
買生活野 食野 唔洗睇價錢 even luxery
1日食/買幾千蚊 輕鬆handle
如果樓豬15k 月薪就幻想下有四個自己同時生活緊咁既概念
月入六萬
供樓,畀家用老婆加兩老
屋企雜費,租車位,平時屋企買餸加超巿藥房買嘢
儲錢年尾交稅,保險,年金

我無錢可以駛

所以60K一個月,其實都係捉襟見肘
年薪過百萬果啲笑而不語
27,一年過百,一樣月月清
家用,租金,生活洗費
你以為係香港年收入80萬以上算係多錢?
70k 1個月,有樓唔需要供樓。

D 錢都係放入股票同投資。
咁你好想買乜咪買,但其實都唔會仲有乜必須品要買。

想買青春,無乜其他需要。
難聽過粗口
最滿足係讀大學時,日日起身只係諗同d fd玩咩夜晚隊酒吹水,雖然part time月入得4,5千 果時覺得仲有大把時間,對將來好多幻想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞