月入6萬係咩概念?

502 回覆
17 Like 287 Dislike
佢地會話要返工有屋企人唔可以比人拉
最多捐下錢支持下黃色經濟圈
有車最多車下你不過要掉晒d gear
佢地覺得出面比人拉既嗰d係無屋企人無負擔
你依D咁認真咁感性既comment佢地唔會覆你架
連登仔眼中只有錢
同搵緊12k 個陣一樣 根本唔會多左好多錢使
連登fg 50k 一樣勇武
供2/3?
點過壓測?
細路仔,好少少嘅幼稚園都起碼7000一個月,未計雜費
交稅,當一個月人工,都5000一個月
保險,平平地都起碼1000-2000一個月
食飯交際應酬人情,4000+一個月
家庭日常開支,買餸柴米油鹽,5000+一個月

(唔敢想像家庭月入30000一家四口嘅生活)
好mean
個個賭波都搵到3萬幾
加埋自己4萬幾人工
賭波d錢儲低
自己搵$65k. 老婆搵$60k. 加加埋埋都係生活一般。
供樓養車請工人都冇左成接近$40k.
Exactly
好想要老婆同下一代 搵錢都係為左屋企
有幾大洗...
供公司股票+MPF $5XXX
供保險$1000
食飯買野交通費$10000-$15000
淨低儲黎交稅差不多
Financial Institution back office
月入6萬生活
供樓24k
管理費3k
稅5k
父母家用8k
保險5k
儲蓄+股票3k
水電煤2k
返工交通食飯3k
應酬娛樂5k
家居雜費2k

冇車冇仔女

想買個gucci公事包都仲未買到
月入6萬支出 4.5萬
月入20萬支出 17萬

概念,有幾多用幾多,不過睇你用去邊。
👍thx 正岩想搵人問 雖然我大學讀marketing 但唔想再乞食 如果想入投行係咪要考哂cfa level3先入得?定要考咩資歷先可以投身到投行做? thx
月入3萬6萬同月入10萬,我相信我嘅駛費會係一樣
一定係fg
fg 30k真係好好駛
Cfa lv 3 唔代表你會入到行
三十尾,底薪唔到五萬。計埋約满酬金同過年B仔,除開今年有十萬一個月…

但有 約满酬金既工,唔駛問都知西工。好驚忽然失業,所以駛費同我揾三四萬時一樣,無事就唔出街,慳到就慳。。一直好佩服同時供樓供車既人,我都想咁樂觀……
甘仲要準備啲咩?求連登大神指點迷津
好鍾意呢句,會繼續努力唔會放棄
癡撚線
唔好嚇我

我已經31,岩岩先嫁
租樓好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞