月入6萬係咩概念?

502 回覆
17 Like 287 Dislike
私人工呢?
30000 - 10000租樓
得番兩萬一家四口
Cut應酬,Cut工人,cut私家車,屋企煮飯
交稅扣埋child allowance應該唔使交好多
其實好多家庭都係咁過
係連登問真係多餘
九成連登仔實際月入萬幾蚊
30k 一家四口就公/居屋啦,連租樓嗰10k 都慳返
嗰時舊登fresh grad 價30k, 鐵路站上蓋10k 呎,依家連登fresh grad 價先50k, 但鐵路站上蓋已經至少20k 一呎,其實已經跑輸大市
睇你老婆幾大啦
最好35 前生

但香港都好難追到呢個target
結婚(仲要俾濕鳩 禮金 戒指) 買樓
屋企無乜幫手情況下
我33歲結完婚都差唔多清袋咁濟

將心比己
想留返層樓俾小朋友
住平價私樓,無揸車,閒時無聊打下機,一年去一次旅行咁。
出去做暴徒燒人間鋪堵路搞破壞阻人揾食就抵撚你俾人扑濕喇。香港人多得你呢d上咗腦既仆街唔小,我以為自己生活係文革2.0呀屌你老母。依家個環境都係你呢類仆街deserve既攬炒,你呢類仆街乞食就真係唔抵可憐
因為好多人用佢既一生證實左你呢句係謊言
因為黃絲唔撚想捱,想天跌落嚟一大舊錢俾佢駛。成世唔駛做就最L好喇。
如果一家三口一個大做野
月入6皮要儲錢都要慳住洗....
咪撚9up,如果搵六萬都唔夠用係你唔識用錢姐收皮啦
想問超過3萬人工
mpf係咪最多扣1500?
但我家姐係教書
佢過3萬但係扣5%
ching 我係嫁哦,所以我係老婆,

31歲老女人

any肥,我地4大長老都零幫助啊,都係一鋪清袋

我老公口講,小朋友隨緣,但我好怕到左某個歲數,佢會恨到發燒
你拎左錢去睇醫生?
感覺你智商有點問題
月入六萬幾 b仔兩個月
交租七千 其他任fing
但近期wfh無乜洗費 月儲五皮幾
唔知有乜用 供樓on99 唔打算
唔供樓都學下投資啦
懶既話
strong hold 美股都算易
未grad 前一家四口家庭月入20k 都冇嘅我,都想像唔到點解樓上嘅人月入60k 只係啱啱夠用
月入61k
感覺好窮 無錢儲
比人炒就仆街
小朋友又唔係話有就有既
我成日捱夜宜家要調理返身體

小朋友係另一條數
又工人又國際學校
每個月要俾多皮幾

去到呢度都係睇我老婆可唔可以搵多d
佢失業前兩個加埋85k 左右
經濟上都要隨緣
讀marketing freshgrad 入ibank?
由你講「投行」呢個字已經知無可能
試問真正嘅大公司,特別係financial institution
邊間仲有雙糧

Bonus 今年都唔好預多啦
而且出 bonus 正常都買少少野俾老婆
淨低交稅
你用心d睇
個個都過緊d爽YY生活
但最後緊係要加句「月月清,有等於冇」之類唔知扮乜

佢地所謂月入幾多幾多
其實都冇人講過自己收入來源
分分鐘收緊幾層樓租

正常呢個年頭,除非你做公務員
邊有人供緊樓嘅仲夠膽月月清?
炒左你即訓街?

利申
家庭月入>100k淨係供樓,冇小朋友
其他咩名車名錶uber的士一概欠奉
最多都係老婆買下名牌手袋(有好強嘅resell value)
出入巴士,食m記
一星期先同老婆食一次好少少
因為想儲多個首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞