月入6萬係咩概念?

502 回覆
17 Like 287 Dislike
私人既銀行跑數佔大部份
畢業2年老底都2xk連commission 30k唔難
之後就再跳,30有50k連bonus 60k左右
但壓力大,最易就直接做eo2 輕輕鬆鬆3xk enjoy人生算
買非生活必須品如果一萬蚊樓下既話,唔會點諗
我真係好尊敬自己老竇老母,兩老月入呢廿幾年嚟夾埋都唔夠20k,靠死慳死抵養大一家四口,而最L癲係靠20k 月入都供得完一層樓

雖然自己童年冇一般人咁富足,但仍然過得比好多人開心
又好難怪偏激,當我讀書時生活費得果一千幾百,你同我講六萬蚊月月清即刻話你離地中產都似。一有家庭始終生活花費好唔同,有小朋友更加,未到呢個階段係好難有切身體會。
咁洗係邊?
真心講一代比一代唔捱得係事實,大環境始終唔同
同老婆聯名但老公供哂
睇環境,睇朋輩,睇風氣
你睇我上面話我唔會洗晒d錢
已經有人走黎問我係想移民定係有咩計劃咁

喺呢一代人心目中
冇咩特別計劃,就要對自己好啲
食好啲住好啲著好啲
「對自己好啲」已經override晒你「有冇錢剩」
早幾年見到有個財仔staff開你問我答
幾撚活躍
你就知世界變

呢個就係宜家嘅年頭嘅風氣
你唔會改到
就好似連登一講俾家用就講到老豆老母應該欠佢一世咁

連登點解變成咁?
冇皇管+真假膠混集+一班唔識分嘅中小學雞主導嘅論壇,係咁上下啦

不過我真心唔信上面班友真係月月清嘅
佢地是旦一樣啲啲已經一個月慳到一萬幾千啦
私人工我諗上面有d 巴打唔係跑數工都有60k 嘅,但要睇行業
28 打工5萬+小生意4萬
家用$2500
出街食飯$5000
卡數$6000
暫時生活同搵2萬時差唔多
真心欣賞你,其實你唔洗搵錢搵得咁辛苦 (當然可能賺幾十萬對你黎講係 easy money)
一樣 單身三張有樓唔鍾意揸車,其實份糧拎哂黎食野飲酒幾好使
跟住收工番黎,老婆chur 你做家頭細務
普通人一個,食飯凍飲+3蚊一樣要考慮

唔使供樓的話可以半年買一次奢侈品
利申: 8月尾加價前買咗個LV
如果係嘅究竟人出嚟反政府
仲剩80k 好輕鬆
你係姐
我學生 你收皮啦廢中
你畢業果時咪係果九成 你又知我中 唔係個個好似你咁廢既小朋友
我畢業都唔返工做狗啦 好似你咁折墮咩

不過而家呢度個個都知你就係搵萬幾蚊既廢柴
傻仔自爆現曬形
你咪繼續嬲囉 弱智廢中
廢柴思想真係狹窄
自己要返工日日做狗比老細屌冇尊嚴
就以為全世界都好似你咁撚廢
你要返工姐唔代表其他人都要㗎
得你嬲緊 唔緊要 垃圾最大特徵就係以為全世界同佢地一樣都係垃圾
我係你就痴你老母間公屋一世拎埋老綜
睇過我啲post都知我唔係住公屋
我住唔起 冇你咁窮
我呢世都唔會有機會住公屋同劏房㗎
知你夠窮有公屋住

溝女嗰陣記得大大聲同人哋講你住公屋呀
廢柴俾人講中咗你搵萬幾蚊就喺度起鋼
我冇嬲我淨係想屌你老母咋嘛
英國30k 稅前定稅後先 差好遠喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞