我是悠二.回覆一直以黎刁民丁對我及法奧的評論及你問我答(6)

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
而家落單買妓奸3070幾時先會有
腦場有現貨
油耳 你有冇得訂 Lian Li PC-O11 Dynamic Tempered Glass — White
咁3060呢
唔好用一開2既8pin
仲要係3080 呢D電老虎

好易燒牛/燒卡
法奧 AMD 5900X 有冇得訂?
咁應該用邊隻,真係唔識呢d,thx巴打
全港都好似未知價咁 都唔知咩料
邊個幫你裝架有D靠害

你用緊既係 一開二 ,即係一條火牛8pin線再分兩條8pin出黎插顯示卡
直接買多條8pin 插火牛。單對單咁插,唔好一開二咁插

用得3080就唔好慳果一條8pin線既錢

殘體字唔好介意

再補充一下,關於網友的疑問“為什麼225W以上顯示卡需要用2組PCIE線材”。

225W的數值是顯示卡根據PCIE協議會從PCIE edge插槽+外接接口的取電功率,是基於協議層的數值。PCIE插槽加上1個 6+2Pin接口 或者 2個PCIE 6Pin就是 75W+150W = 225W。大於225W的狀況就是除了PCIE插槽,外接的接口是8+6Pin或者更多。從端子的承載能力計算,單1組PCIE模組線的物理安全線是216W,跑1個8Pin或者2個6Pin的150W是安全的,跑更高一檔的8+6Pin的225W,就超出了端子的承載安全線。所以反推,225W以上的顯卡要接2條線來分流,減少燒毀事件。這是模組電源接線的時候需要考慮的事情。

顯示卡的功耗可一點都不比CPU小,經常有玩家喜歡接1條的,遲早出事。
咪又係 10 算
3070跌價味?
當你以為10算佢就15算俾你睇
有訂過
生客第一水俾價你知做乜 熟客咪有得傾
批貨應該到左代理
價錢就
點先叫做熟客
上一代係唔係都係咁遲先有價?
呢d咁柒既野緊係自己做,啱啱即刻轉返,唔刻晒巴打
想問3060ti, 550w牛推唔推到
有價都係炒價啦,想快就5號落場直接買
好早係悠二到留左名 想知個價 如果咁早留都無第一日就慘
下?我問客服又話未有得訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞