幾多人電腦仲係1080p?

359 回覆
60 Like 222 Dislike
我個三叔mon都係
睇到佢變黃晒但又唔壞
想問下1080p ips同1440p ips 分別大唔大
而家用緊27 1440p 打機鍾意教番1080 視窗化
感覺畫面細啲好啲 但睇洛感覺同1440p畫質分別唔大

索性想買個mon 係1080p ips 但係原生1080 mon同我係1440p教1080係咪唔一樣?
24吋1080p足矣
有冇ching想收個 VG278QR
27” 165Hz Gsync compatible
留個tg
我有27” mon 唔要
有興趣?
分別大
支持你換返1080p
就知1080p blur
要知道
1440p mon視窗化1080p個尺寸細
1080p mon full screen 1080p扯到27吋
後者一定比較blur
買1080 要買25寸內?
點解唔直接27 1440p開返1440p full screen
冇理由downgrade 落1080p
用緊個mon係27 1440p
玩咩都好都慣咗好似張圖咁視窗化 要咁樣就要教番1080

改下習慣囉
咁做有咩意義? 想畫面細d?
係 ....
咁樣打機感覺 視野細啲 郁嘅範圍在細d
個視窗化好似仲細個25寸mon

為有改下個習慣
30fps眼都壞
無120都好痛苦
其實係係你越嚟越快
1440 P
mon推到最入/坐後啲唔得咩
唔關坐位事
係我習慣咗用視窗化黎打機
2560x1080
本身一直用緊手提電腦,1080 60hz
而家grad左想砌機
如果mon既budget得3千幾4千
你地會揀1080 144hz定4k 60hz
主要係打機&睇片
4k

4k畫質差好遠
144hz/ 60hz感覺個差距細
係nvidia控制面板到選為視窗化和全螢幕式啟用
有冇用?
係咪遊戲背景有時唔順滑個d就係?
有部dell 2006年買laptop,換左ssd到而家仲用到仲滿足到我需求

都係前幾年搵藉口要出trip換左部輕便既mba

有時真係想換,但我主要用excel,一個星期都用唔到5小時電腦,而且2部機都仲用到,冇乜藉口換機
個4k mon 用左成五年啦...
我都用咗4-5年4k mon
4k mon都換過4隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞