幾多人電腦仲係1080p?

359 回覆
60 Like 222 Dislike
Btw, 1080p mon 19”- 22”有冇好推薦?
頂多4k 30fps
用緊隻 dell 27" 都有 10年, 見新 mon 幾靚又窄邊又 2k4k 想換但無借口.
早排搬下野撞一撞突然壞著唔返, 本來已經 search 晒料準備買新...
但拍幾拍, 不停又開又關, 又用得返..
而家暫時都好地地, 想換都無得換..
可以行雙 mon
唔會啦...下代主流係換3060ti/3070
開2k玩大作已經可以穩定60fps
1080p就會慢慢淘汰
2k mon價位有下調空間就上左位先
跟住4k就代替2k個市場...5k就出現
用緊1080 60hz +1050
今次想直接3080+4k 144hz
嗰種升級既反差感一定好大好爽
本身諗住下年換4k mon + 3070
可惜今年殺出個程咬金
完全無諗過今年電視突然就4k 120hz

本身用緊2k mon + 4k電視 當雙mon

調轉問一個問題
如果我成世都係用1080mon 打機30fps就夠
(可以的話有光追)
咁我應該買邊張display
2k 真係冇咩用
只係2k 144 見得多 聽得多
但實際上2k 只係for 人打機
其他方面冇人用
你睇野都唔會有2k 呢樣野啦 唔計youtube 佢俾2k 你
但你拍野 電影 電視 家用機 個個都係主流1080 / 4k
其實2k 真係冇用...
我覺得只係因為4k 144 太貴 先整左2k 144
普通2k 60 搵鬼買咩
我仲有隻17吋嘅4:3 mon十幾年都冇壞到
而家當副mon用
用緊2K144 鬼唔想上4K咩 但係display推唔郁有咩辨法 之前又冇錢買2080TI
應該都要4080時代或者RDNA3 先會上4K
換左機同MON一年都唔夠 2K144頂住先
同埋2K同FHD個差異太細
有冇用係一回事
而且香港去砌機既
7成以上都係為打機
價錢先係決定主流既最大因素
2k 144都開始下調緊價錢
光追
2060 super起步
或者等30系列嘅甜點卡
1080p 60hz的垃圾mon
上網free
我試過有部4:3 mon用咗十幾年後壞咗電源板, 幾十蚊買過塊板换落去又用得番
不過燈管變黃就唔靚仔

玩唔起4k先買2k
呃住自己文書睇字細緻啲
但都係只for 打機群
姐係2k 只係2k 144 有用 有市場
但唔會比4k 普及
唔係個個打fps
做緊2K mon, 做文書好舒服
同埋電腦輕鬆推到
我覺得爽過夾硬推4K
文書4k 係難睇d
但去到睇tv 果d 又唔上唔落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞