幾多人電腦仲係1080p?

359 回覆
60 Like 222 Dislike
我部電腦兩個mon但係兩個mon都冇HDMI input
1080p真係當副mon用,用過2k同4k,1080p一用就見到好多粒粒
最近隻用咗近10年既mon壞咗 如果唔想換display card (1060) 買1080p or 4k好?
2k = 2560x1440
1060就買返1080算啦
2K你都未必推得郁 唔好話4K
1660 super推唔推到
3a大作玩4k要穩60fps要3080先得
當然你玩lol csgo果d就另計
都係睇你玩咩game多
上年減價2000$入左4k
2k 2070super
4k 2080ti / 3080

去steam 睇用家spec統計
1080或以下佔最少70%
咁我應該買1080
如果要換display 同換過成部腦無分別

4k 用家集中晒係連登
1080p如果唔太打機齋煲劇同YouTube 其實都已經夠,而且個mon用咗10年都唔壞,唔想浪費壞先換

加上部電腦由2010年用到而家都唔錯(中途有換harddisk 同display card都係因為壞), 就算你送隻4K Mon俾我都發揮唔到
張DISPLAY 係藍寶石HD4770,
MON係十幾年前BENQ 24" 千零蚊既MON (個陣24"第2D牌子要2千幾)
都唔夠力推4K
用緊32吋2k再大張檯唔夠擺
屋企細,用細mon得1080p
Steam有9000萬active user

2%都講緊180萬人
上個月先買咗vg279qm
1080p 240hz 開心使用中
因為要用240hz 1ms囉
咁細個mon 1080p好似得portable mon可以揀
唔係好識呢的嘢,有追post,但其實我都唔係好明,想順便問埋
1. 係咪的人講1440p = 2560 x 1440 = 2k?

2. 究竟係24" 嘅2k mon 好的,定27"嘅2K mon 好的。係咪前者會貴的、精密的?定其實唔關事?

3. 宜家嘅電腦玩家,主流係追求resulotion 定FPS,定兩派都有?
因為我見好多人追2K 4K,但好多遊戲大作跌落60FPS 關口,有時見你地講30-40 FPS 都好似冇咩所謂咁,係咪實際上其實已經好順,唔洗擔心FPS

4.好奇一問,27" mon或以上嘅巴絲打,可唔可以講下你同個mon隔幾遠
(我認我廢我24" mon 隔37"以上,即係兩張書枱距離先睇得舒服)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞