幾多人電腦仲係1080p?

359 回覆
60 Like 222 Dislike
見識係好重要
用緊EIZO 7年, 唔捨得換住
大作有60夠順就得 係玩fps144反應快啲 同埋Mouse會準啲
1080p 240hz
有冇人用過曬1080,2K同4K
係咪真係有分別,同有大提升?
想知個mon 清唔清其實應該睇dpi/ppi, 唔係單純睇1080 2k 4k
24" 1080 同32" 1080 睇落係差好遠
24" 1080p/4k 已經差好遠
前者明顯爛字
因為打機又唔夠錢買高階,寧願1080p有100 FPS up緊要d
本來用緊ev2450幾好啲色幾舒服
但用完新個部macbook air真係即刻想換
遠睇有冇分別?
我張枱都幾深下
遠睇緊係冇乜分別
正常距離就分別好大

但枱深就唔會考慮24吋啦
夾硬上4K 不如1080 行 120/144

用家感受明顯過4K
用緊dual mon 24"
用macbook pro 舊版粒粒mon
舊年轉咗做imac 5k mon就返唔到轉頭
我唔知4K係點啦 不過我用3090玩Control都係得7x~9x fps咁上下 3440x1440
唔關事
吋數愈細 視距愈近
吋數細配合合理視距都睇到晒4k細節

利申用過24/27/32吋4k mon同55吋4k TV
點會辛苦
你地覺得out咗嗰啲電腦都先進過我嗰兩部
個24“ 1080p mon 100蚊carousell執返嚟駁PS4同laptop
部三叔chromebook 3同女朋友交換嘅,淨係行到720p
又咪係咁用,係遇到60fps要落返480p先睇到同埋有時會過熱咋嘛
睇片,上網,睇股票樣樣都做到
屋企部desktop行緊i3 540 / 2GB ram / 120GB SSD / Win10
本身4GB之前壞咗條2GB ram,都照行到
反正都淨係俾老母上網上銀行就由佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞