20歲大學生打幾份工儲10萬首期 

324 回覆
39 Like 509 Dislike
十萬本, 當你計埋老母個十萬
廿萬本, 三年賺五賠

dllm 香港
唔係鬼上身,好難講得出鍾意返幾份工呢d嘢
白居二?咁平咩?
天麗苑2015成年成交得12宗
2018成年成交得8宗
但睇返中原數據就無2015買、2018賣
因此估計三年後賣又唔一定係2018年
所再睇睇有個盤似既就係
天麗苑 35樓 10室,實用面積 211呎・建築面積 283呎
2015年200萬買入
2020年295萬賣出
咁就岩晒佢所講 "賺取到差不多100萬"

不過咁樣浪費左一個白表機會真係蠢
老豆老母正正常常係個個年代至小兩三層樓收租啦
點解仲要買
如果父母無乜壓力,無家用要比
真係會有動力番多D工 快D供完層樓
有一間15年買,19年1月登記,連埋供咗嘅本,佢同阿媽嘅首期,就收返100萬
條友學費屋企出,易儲錢過好多人啦
其實同玩槓桿一樣姐
10萬本+10萬媽媽+賺100萬=120萬

570x0.4=228未計雜費

此post已完
10萬唔駛返工都儲到啦
人地20萬賺到100萬返黎係佢識投資wo,上面d人做咩咁酸
如果冇嗰十萬佢都去唔到最尾個stage啦
攞番賣果份錢入去首期咪得
圈子不同 我個個女同學都有十皮
我廿歲有15皮
10萬做到首期
on9 到,咁既時勢仲賣居屋入白石角
唔差在睇多一兩年睇下係咪打先啦,樓價升佢居屋照升,跌既唔驚,供10000都冇,依家真係開波舊錢又hold住左又要夾硬打幾份工黎供,慘過死
如果比人開完file 無犯法就係識投資

而家肯定有一方有問題
- 銀行明知佢9按放租都照批按揭
- 佢呃銀行話自住,其實係放租

如果要查其實好簡單,有一間低層係好近佢講嘅嘢,而家佢仲要上電視講話有人做錯,你話佢係咪醒
投你老母咩on9仔 重睇段野啦
老母唔比10萬出黎又何來有20萬呀 個本金係地下執返黎?
居屋未補地價係唔比租出去我睇到果段都r撚晒頭
點解我老母唔俾十雞我
居屋首期有幾難?難係抽中個機率
居屋唔係要抽咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞