20歲大學生打幾份工儲10萬首期 

324 回覆
39 Like 509 Dislike
無綫節目《我要做業主》最後一集,訪問到《#後生仔傾吓偈》主持之一馬景華(Kelvin),原來他20歲時已經首次置業,當時他打幾份兼職,一邊讀書一邊工作賺錢,終於儲到10萬元,加上媽媽的10萬,以20萬首期購入被公屋包圍的天水圍居屋天麗苑,Kelvin形容:「積蓄唔多,同媽咪夾份,每人出10萬,做9成按揭。其實我都幾感動,媽媽供書教學養育咗我,唔一定老奉要幫我出呢筆錢。佢幫你交埋學費,已經盡晒做父母責任,佢見我拎咗佢咁多錢,見我唔開心,佢反而會鼓勵返我:『出面好多人畀埋首期都唔敢供,你肯供應該開心啦!』。」

Kelvin表示自己打幾份工,沖咖啡、送外賣和港鐵管理秩序等等,其實當時天麗苑的環境不是Kelvin和同輩同學心目中的理想居所,他直言非常清楚只是為投資之用,就算樓市跌變負資產,都可以有個安樂窩。200萬的居屋,當時Kelvin的租金回報約7、8000元,回報約4厘多。2015年買入,3年後賣出,賺取到差不多100萬,成為他人生的第一桶金。Kelvin說:「當時睇到七位數字,終於有第一桶金,真係好開心,銀行可以辦嗰啲尊貴客戶戶口,勁激動。」

白石角新居價值570萬,Kelvin的媽媽再次出手幫忙,讓Kelvin供款不用太吃力,選擇六成按揭,月供約13000元。他說:「我本身都鍾意返幾份工,所以都幫補到。」
現在的年青人,不努力工作
整天就會抱怨社會不公平
我有個朋友,跟你說,現在算是個白領
是個office boy
人工有多少?月薪8000
不如我們看看他是怎樣用一年時間買輛超級豪華跑車?
他上班坐巴士
之後他開始不去光顧 大X樂 等快餐店
學著自己做飯
不喝酒
不抽煙
不賭博
不唱K
省吃儉用,不買貴價衣服
皇天不負有心人
他終於用辛苦儲下來的7萬
再加上
他爸給他的645萬
終於
他可以擁有一輛林寶堅尼
這故事太他媽的勵志啊
加油!各位!你們也可以買到林寶堅尼的呀!
以20萬首期購入被公屋包圍的天水圍居屋天麗苑
有父幹母幹果啲咪撚講啦
港鐵管理秩序
Kelvin說:「當時睇到七位數字,終於有第一桶金,真係好開心,銀行可以辦嗰啲尊貴客戶戶口,勁激動。」

尊貴客戶戶口
真係得?無留意
TVb加查飛
連燈仔最嬲
15年得
我媽尋日叫我學下佢
9成按揭放租
個陣好似無9成按?
買完樓又放租 咁住邊?
仲有供唔斷50%以上
正常按揭銀行唔比業主放租
根本唔可以放租
犯法喎
酸還酸,佢老母講得岩 好多人有首期都唔敢供,至於100萬, 行街都車死幾件
9成按居屋放租?
仲要上埋cctvb教人?
一齊推爆佢等毒品調查科查鳩佢!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞