20歲大學生打幾份工儲10萬首期 

324 回覆
39 Like 509 Dislike
媽媽仲搵得多過佢
啲戇鳩仔成日以為自己好醒接受訪問
9按放租都夠膽周街唱
香港人核心價值
大學生個個都有十皮喺户口啦
一啲都唔出奇
政府有出租計劃

可以租比公屋輪候人
日日瘋狂返工其實真係唔會有機會洗錢😂
你唔係犯蟈安法啲狗都唔做嘢架啦
屌你老母
月入8千購買林寶堅尼故事
唔知佢嗰時係咪同銀行講自己放租呢?定係虛假陳述?
白石角新盤廣告
9按其實係7到爆 話比人聽冇錢
職業: 兒子
多數拎去玩同旅行啦 邊有咁多人會儲
真 個個20歲前幾十萬
出黎無50K都做EO
25歲前都買哂私樓
香港人買唔到樓係笑話
啲戇鳩仔成日以為自己好醒接受訪問
9按放租都夠膽周街唱
9按其實係7到爆 話比人聽冇錢

唔一定,
有得借, 我想借95按添。
居屋仲要9按 點放租?
無綫節目《我要做業主》最後一集,訪問到《#後生仔傾吓偈》主持之一馬景華(Kelvin),原來他20歲時已經首次置業,當時他打幾份兼職,一邊讀書一邊工作賺錢,終於儲到10萬元,加上媽媽的10萬,以20萬首期購入被公屋包圍的天水圍居屋天麗苑,Kelvin形容:「積蓄唔多,同媽咪夾份,每人出10萬,做9成按揭。其實我都幾感動,媽媽供書教學養育咗我,唔一定老奉要幫我出呢筆錢。佢幫你交埋學費,已經盡晒做父母責任,佢見我拎咗佢咁多錢,見我唔開心,佢反而會鼓勵返我:『出面好多人畀埋首期都唔敢供,你肯供應該開心啦!』。」

Kelvin表示自己打幾份工,沖咖啡、送外賣和港鐵管理秩序等等,其實當時天麗苑的環境不是Kelvin和同輩同學心目中的理想居所,他直言非常清楚只是為投資之用,就算樓市跌變負資產,都可以有個安樂窩。200萬的居屋,當時Kelvin的租金回報約7、8000元,回報約4厘多。2015年買入,3年後賣出,賺取到差不多100萬,成為他人生的第一桶金。Kelvin說:「當時睇到七位數字,終於有第一桶金,真係好開心,銀行可以辦嗰啲尊貴客戶戶口,勁激動。」

白石角新居價值570萬,Kelvin的媽媽再次出手幫忙,讓Kelvin供款不用太吃力,選擇六成按揭,月供約13000元。他說:「我本身都鍾意返幾份工,所以都幫補到。」
垃撚on 9
On9 仔
2015年 200 萬買到未補地價居屋?
...
犯法都唔好咁揚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞