黃鴻升(小鬼)— 紀錄每個人口中的你(3)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
其實好耐之前已經想開個post傾玩很大 但成日都見人話係垃圾節目驚比人屌
真係估唔到因為咁先知原來佢係唔少香港人心中都佔咗一個位置
早啲休息平伏下心情啦 雖然都知道係好難
估唔到香港有咁多人鍾意小鬼
我見之前都有人討論木曜4 香港都重有一批我地呢d係會睇台綜 我連utuber都好多都係睇台灣

真係好辛苦 呢個人影響我太多 佢做人既態度 佢對既真誠 我依加每一刻都提住自己要做一個好似鬼哥咁既人 我既興趣 好似畫畫 收玩具 著衫 剪咩髮型 好多都係佢啟發我 一下子咁就離開左我地

聽下先
李千那都POST埋
佢同鬼哥又係好FD, 以為佢同達達一樣太傷心唔想講野
有呀 我到而家仲有睇娛百 呢度都有娛百狼人殺post 之前間唔中我地都有係入面討論下吹捧下鬼哥 傾下台灣野
佢成個人都好值得敬佩 我都視佢為自己嘅目標
我係好耐之前俾佢嘅痴心感動到,可惜當時人不為所動
佢係我初中果時嘅目標
睇返咁多年自己都算係合格
但可惜依家係毒撚一個

好彩係以小鬼為目標
唔係件垃圾
如果唔係嘅話而家只係個掛住屌女嘅死mk
佢拍埋片送左首歌比鬼哥
https://youtu.be/ION397WorLE
唔係偏坦豬,作為一個藝人佢確實值得欣賞
我仲好記得縮圖呢一個幕
不了 唔好討論呢個話題落去

講真 小鬼係無論咩方面都係大家嘅榜樣 佢真係影響咗我好多
https://www.youtube.com/watch?v=nOv5XzRYEOU
趁夜闌人靜 我都想分享下關於認識小鬼嘅經過
可能有啲長同1999 希望大家都睇下啦

利申90後 中學時代凈係追Jpop/日劇同動漫 台灣明星完全冇留意 不過都叫做有聽過有娛百呢個節目 因為身邊同學朋友都有追開

嗰時F6畢業暑假就升上大專 同某個女仔曖昧緊 好記得嗰時未興wtsapp 用fb messenger 傾計期間有問過鍾意聽咩歌 佢話鍾意聽黃鴻升嘅歌 咁就即刻上網search佢啲歌嚟聽 之後發現忘了怎麼快樂同千分之一係最好聽 歌詞直白得嚟唔尷尬 雖然小鬼唱功方面麻麻 但係feel到有用心唱 咁就dl咗落部手機度 而講緊當時我部手機入面幾千首歌9成都係日文歌 1成就其他 (台灣歌手嗰時有羅志祥 楊丞琳 南拳媽媽同埋小鬼)

最記得大專開學嗰個sem 忘了怎麼快樂呢首歌成為咗我嘅bgm瘋狂loop 因為嗰時啱啱升上大專 環境人事各方面都好麻麻 加上身邊朋友全部升曬U 搞到我好冇自信 同佢地距離好疏遠 嗰時都想升U 但係讀書壓力好大 成日摺lib溫書冇曬人生 有一排情緒嚴重到想自殺 所以我一聽到就喊到收唔到聲 歌詞直擊心靈嘅感覺到而家都仲記得 到之後發現呢首歌小鬼有份作詞 就覺得佢係個女仔派嚟嘅天使 過嚟安慰同鼓勵我就算幾辛苦都要保持心靈健康快樂 照顧自己嘅感受 同時唔好輸俾自己嘅信念同堅持 因為"自由從不留給低頭的人" 同埋"快樂不是自己上門" 於是經過兩年努力 好好彩就non-jupas 升番U

雖然入咗U之後就好少再留意同聽佢啲歌 不過都有follow佢ig同埋知道佢有keep住上節目同出碟 跟住咁啱上年下半年因為失業 就開始睇翻台灣啲舊節目/綜藝 先發現原來佢有主持過娛樂百分百 跟住就開始瘋狂睇番豬鬼蝶相關嗰啲片 再之後追緊木曜一日系列 識到kid然後開始睇玩很大 由一日向北開始睇 然後發現小鬼真係一個天使嚟 搞笑得嚟又識照顧人 真心對待人 同埋佢對音樂同潮流係有自己嘅睇法

最後好多謝佢出現同參與過喺我嘅人生入面 雖然我唔係好似其他巴絲追咗N年嘅鐵粉 又冇去過你啲活動 但係我真心覺得佢有份成就咗我嘅人生 至少我個degree佢有份 有時喺到諗如果唔係有聽佢首歌 我可能未必打到呢個post

小鬼,地球上最浪漫的人非你莫屬。希望喺屬於你嘅星球活得開心快活

唯一遺憾係上年去台灣嗰時冇去你間AES 朝聖 唔知仲有冇機會呢
佢地喺小燕姐個節目有講過 佢地自己3個係好朋友好兄弟 但其實個組合只係叫丸子 至於點解叫丸子三兄弟係因為嗰陣有套日本卡通叫丸子三兄弟 所以啲人就順勢叫佢地丸子三兄弟

再講多嘢樣 其實丸子本身係有5個人 仲有邵翔同黃玉榮
鬼哥最憎人叫佢地丸子三兄弟 是丸子!
你好叻呀如果鬼哥知道佢間接咁幫咗你咁多一定好開心
一定仲有機會去AES嘅
原來咁多人鐘意丞琳
我自從聽過人講佢私底下好串就好唔鐘意佢
雖然佢d歌係好聽同佢作為歌手都好努力
我都係唔太鍾意佢
係囉 最衰我而家先知佢原來會覆人ig dm 如果唔係嘅話 我一定會同佢講 睇下佢會點覆我....
唉 唔緊要啦 我至少因為你而變得完整了 完美了
我冇咩睇過台灣啲節目 印象中佢成日同小豬一齊出現
我本身有好多台灣朋友 佢地個個都勁唔關心 搞到我都sad sad地
好人永遠早死
*開
好似好多人po 娛百/玩很大,我決定po 吓歌
以前好鍾意聽澀谷

https://youtu.be/DNuTBIHQWvc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞