【人生就像一盒朱古力】低調置業討論區 (333)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
臨約一般唔會上田土廳, 除非正式合約傾唔碇, 咁就要簽約一個月內上
正式合約就簽完一個月內要上田土廳, 快慢睇律師樓
即係一單成交, 要平均3-6星期內先見到
哦.....明白了,謝謝

即係睇成交數據都最少係一個月前嘅野......
唔係意思,因小弟未置過業
好多野唔識,想請教各位

有個親戚住緊居屋
住咗超過5年,可以解除轉讓限制
佢地黎緊一家會移民
如果佢想讓個單位比我
請問點做先對雙方好呢?

我知道最好一定係我有白居二資格
咁佢就可以唔洗補地價
可以直接放比我
但我同女朋友仲未結婚
我得白單資格,驚有排都抽唔中白居二

如果我幫佢補地價
我又應該唔可以突然拎3,4球現金出黎
因為佢係大單位,3房

請問各位有無咩意見比小弟
小弟真係乜都唔識
要補地價點解要買居屋唔買私樓?
無可能做到, 死心啦

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/information-for-home-owners/ownership-matters/transfer-of-ownership/index.html

申請先決條件
業權轉讓必須以不涉及金錢代價的轉讓契據形式辦理 (破產個案除外);及
準承讓人必須為該物業業主已登記的家庭成員 (業主去世個案除外)。
幾年樓, 就算你抽中白居二, 按揭都因樓齡受限制 總結其實都係哂鳩氣, 大家各自買賣好過, 最好最衰都仲係一場親戚
原來唔可以自由轉讓
其實我都好想住果度
因起地鐵站隔離,仲要大單位
第日結埋婚,生埋仔都唔洗搬
一步到位

不過原來做唔到大家都有著數
咁唯有放棄
唔該晒
唔會搞到
叫佢早d賣咗佢
成舊錢比哂你自己慢慢諗仲好

已經比好多人好
求家居保推介
唔平唔貴咁?
中原地產麗港城分區營業經理洪金興表示,麗港城本月至今錄得17宗成交,超過上月全月錄14宗成交。屋苑最新錄得20座高層D室,實用面積661平方呎,三房套房間隔,望內園景,剛以928萬元沽出,折合實用呎價14039元。

洪金興指,原業主於2010年6月以425萬元買入單位,持貨10年,賬面獲利503萬元離場,單位期內升值約1.2倍。

岩岩睇番原來麗港城2018年最癲炒到51X隻2房近900萬
而家拎多28萬買到大150呎高層
其實幾誇張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞