[先睇第一頁懶人包後發問] 絲打喺邊度買bra? (16)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
懶人包未寫左有咩推介囉
買過 我pj days著65g 跟nissen個網size guide買70f 係唔岩嘅 應該真係要買返65g 但佢無賣
我覺得好多款都靚 就咁摸d料唔差 不過我無著 唔知會唔會易爛
買bra唔係最緊要岩身同舒服咩?

睇得岩試得岩身既,可以幫襯黃店緊係最好,但唔岩身既,係咪只要係黃店都要照買?
冇人話一定要買黃店
但你衣家係買藍店喎
咁我想問下你 無話一定要買黃店,咁可以買咩色既店?

我淨係知宜家香港得黃店藍店紅店之分,唔一定要買黃店,但藍店紅店唔買得,咁我真係好想知可以買咩店,唔係黃店唔係藍店唔係紅店唔係咩顏色既店,而且岩身
我唔係話要買藍店

不過真係好想知有咩牌子係無顏色
Pj Wacoal 咪日資 都唔係黃藍紅店啦 再唔係satami都可以搵下有無靚款仲有大把黃嘅bra舖啦e.g.honeybra(利申未試過)老實講我寧願將就啲着無咁fit嘅bra都唔會想買藍紅店囉俾你着到個胸型幾靚都好,但你個良心畸形㗎喎何況市面上咁多bra不如試多啲先啦。再講啦抵制本身就唔係易事,花少少心機做下research 好難咩?btw消費權喺你度 無人阻止到,唔係要情感勒索,但以抗爭黎講 消費方式應該係成本低嘅方法,如果連消費你都要買藍紅,咁你唔配稱呼自己做同路人囉
啱唔啱身好personal 但黃藍紅店就好明顯
你上面都講試過幾個brand 75圍都唔啱
依家偏偏剩係走去福建幫her own words度試80圍
呢個post大把人包膠試唔同brand
你自己懶閪唔肯搵唔肯試 呢度冇人幫到你
唔好講到人哋逼你買唔啱身嘅bra咁
先唔講佢係藍定黃,佢本身都唔值囉,啲料好快wear好唔襟著
佢幾錢話?300幾400蚊
我就唔會用300幾蚊買隻著幾著就wear嘅bra
不過你岩身我就無野講,咸魚青菜各有所愛
你上面好似淨係試咗75CD,跟住依家特登揀間藍嘅her own words試80C
黃藍係個人選擇
但呢到黃係大多數,所以講淘寶同藍店都有定心理準備會食負皮同比人屌

不過福建幫直頭係鄉黑,想支持佢地係元朗荃灣北角斬人咪繼續幫襯囉
既然你想啱身同著得舒服嘅不如去度身訂造?之前幾個po都提過有邊幾個牌子可以訂造 我明有時冇得揀要焗住買藍店 但係上面絲打都有提議非藍店代表 不如你試多幾個牌子先?

同時俾埋你睇her own words個背景:
bracode可以訂造模杯,喜歡著無痕bra可以試下
拿,我就無訂過,但去茶會摸過佢地啲料都舒服嘅,唔會係cheap cheap個啲料
真係冇試過
但triumph 真係幾舒服
但冇出g cup
或者你睇返上面,我有講過試左你講個d個牌子

再講試款試size=買左?

買衫褲鞋襪,仲有好多野可以係試左唔買,入去玩幾個鐘,試曬全間鋪既款唔買都得架喎

你講個間黃店我之後都會去試下既

我都唔需要係到list out 我每日幫襯既黃店去証明自己係咪同路人
佢試親都係功能bra牌子
真係下圍偏緊wor...
第一 試款試size=買左

如果係咁樣你真係要改下呢個習慣,試左唔洗考慮下諗下再同其他牌子比較下就即時買既,咁樣會洗好多錢

唔肯搵唔肯試?你睇返上面先再講啦

呢到d人幫唔幫我就唔知,你就好明顯唔係
買bra最緊要係岩身舒服啦

我會去試多幾個牌子先,慢慢揀又唔急既

背景呢d野真係唔講唔知,特別係內衣店,一年都未必買到一次
我都係琴日先入呢個post,真係唔知咁多野
玉如都可以考慮吓 有得改帶 啲客服都幾nice 覆得快
算啦,咁唔買都買左,而家你知道點解大家都反感依間野就得
我唔知你胸型係點,但75CD算係比較好買嘅size黎,應該好多間bra舖都有你碼,你下次行多幾間先落手,好過買左啲料差,完全唔值嘅bra

下次開post,要放埋藍店資料係最頂,俾多啲人知道
其實我未買

諗住試多幾個先再揀買邊間

我一直著開黛安芬既 (唔知藍定黃)但著開估款已經無再出,其他款又唔係好睇得岩

早排買左台灣玉如呀姨(唔知藍定黃),但功能款真係著唔慣
大部分功能款既底圍都係偏緊,但有時唔同系列會有出入,例如Wacoal同Wacoal salute p-up

所以上面有絲打建議你做band test,反轉扣件bra可以試真啲個背帶啱唔啱身。舉個例子,65F著75B都可以透唔到氣,唔係因為75太緊,而係75B太細

至於著75C會露,其實杯型唔夾胸型都會容易有呢個問題不過你試到80C啱身又覺得75D緊咪80C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞