605尺實用 32萬裝修 你問我答(3)

1001 回覆
36 Like 33 Dislike
巴打好清楚
真係唔知寬頻佬唔會做

咁價錢上Cat5e and Cat 6爭幾多?
同埋UTP/ STP個度巴打識唔識?有冇必要用STP?好似話拉線會難D?
經典

色就主觀既

個制位位置人地要避入牆喉 呀嗎
32萬包全屋拆哂,再裝修 連傢私?
係呀
新做喉就cat6 喇 。 新做喉一喉一線 第時換線拉過都唔難

Cat6a Cat 7 都出左

不過條線由頭位唔拉得長過 100m cat6 10年內夠玩喇

你條線快無用 , STP CAT6 都好硬下 多轉角喉位 係拉得辛苦d , 除非你獨立屋拉好遠 又多電子野干擾 咪要STP
住家唔洗喇

網絡商都比唔到咁既網速你
咁我叫我師傅點都比拉定條cat6比我先

你所講的由頭位拉線,頭位係指邊度開始?
原箱300米 cat5e $800 cat6 $1100都係差$300

你都用唔到一箱 , 去電腦鋪 買amp 散線 比師傅串喇

頭位咪係係放modem router 位置
確實coloker隻質感幾好
unpack先係痛苦一環
哈哈
老師傅識撚 cat 咩春咩 , 佢包料梗係買最平比你

仲有穿左入牆 出黎都有2種做法 正常就梗係有個rj45面版 喇 , 呢d 分色駁面版 電燈師傅叫低watt線 會收貴d

你可以留低比幾百蚊寬頻師傅飲茶 駁番供應商面板

橫掂都係腳底睇唔到
如果有一廳三房
用1000M分4個zone
咁cat5e都做到1000M啦
而且真係有必要全部行足1000M?
否則不如主要行足1000M個個位駁fiber仲好啦
其他位咪行wifi or cat5e
係屋企走cat6, 個人認為真係無太大需要
用供應商面板個好處係平過電工師傅做的RJ45面版?但供應商面板個舊野就大D?

不過巴打你頭先講個度頭位開始拉cat6線,意思即係由moderm計頭位開始走入其他房間做LAN線上網就係可以用cat6? 我有冇get錯?
但如果我屋企細,房入面都係諗住用wifi就唔雖要咁玩?淨係寬頻佬拉光纖入屋就夠?

on9問題 勿屌
我都想要師傅Contact
tg: hellosaw
感謝巴打
如果唔太長,最平做法係叫裝修師傅留引線,裝寬頻時畀茶錢寬頻師傅拉佢公司cat5e線
反正多數裝修佬都唔識駁寬頻骰仔
咁唔洗拉喇
咁裝修開梗係預用5/6年喇

科技野3年後行緊咩 無人知 , 5/6 差$1/M 新做點解唔做埋 大部份石屎牆 有行線 梗係線隱定
而家d mesh wifi都幾好
開心使用中
Same
巴打,你做浴室果時有冇自己試水?想問個流程係點,有冇地方要注意?
想要師傅contact, thanks

無喎
今日清潔公司嚟咗 有三個男人黎抹
抹完有個經紀黎check佢地做成點咁

都清得幾乾淨

特色牆都ok了 未乾透
想問下特色牆係師傅幫手整埋定出面搵人整?額外用多幾錢到?thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞