605尺實用 32萬裝修 你問我答(3)

1001 回覆
36 Like 33 Dislike
樓主浴缸買左邊隻? 我見有好多款 材質唔同價錢又唔同
師傅包咗我
佢開頭問我要唔要按摩浴缸🛁
都係唔洗啦 普通浸下好夠啦
應該係人做石面黎 一定係大陸
無換呀 見佢頂到山竹 唔係好想換住
師傅包埋?
大概咩價錢換一塊呀?
係呀
唔知喎 佢買返黎
巴打浴缸用浴簾?定可以做埋浴屏?
係我個位唔夠做浴屏
準備裝修求電腦
電話
意大利磚或西班牙磚呢類進口磚同大陸同款同色既話最大分別係佢既質量控制, 尤其400X400 以上既較大塊磚, 靚既瓷磚唔會炒, 成塊都係水平, 大陸磚或渣果d 因為好多時偷薄身或粗制濫造問題, 會成日炒, 即係唔平, d 角會微曉起或成塊唔可以貼平放係地下, 更甚者可能每塊既厚度參差得比較大, 咁既話砌既時候就會做到凹凸不平刮腳, 越大塊就越炒得明顯

如果係花紋磚歐洲貨d 色水會焗得靚d, 大陸磚有d 分色無咁sharp 好似d 低清printer 咁既效果...

不過如果係最大路既100x 200 或200 x 200 純白廚房牆身瓷磚其實就大陸貨都夠晒做

仲有買舖地用既瓷磚, 尤其廚房廁所用, 一定要問sales R幾多, 即係防滑系數, no. 越低就越冼, R9係最基本, R10 或11 就最好, 但再大既話赤腳時就會覺得鞋腳
想用歐洲牌子既地磚,有咩品牌推介?thx
其實好多歐洲品牌你都唔會識, 行一轉灣仔諾克道或旺角砵蘭街既瓷磚舖, d 陳列品上面會注名係意大利或歐洲進口, 乜都無寫既話就問下佢, 通常都大陸野.... 但歐洲磚預最平都要$4~50一尺, 大陸磚可能只係講緊$18~20一尺, 裝修都係果句, 睇筆直做人...

教多少少, 樓主借個位

點計瓷磚尺價同要幾多:
通常瓷磚係段塊計, 而每塊係有寫尺吋, 如果要計每尺幾錢, 可以用以下方程式:
1除瓷磚闊(單位m)除瓷磚高(單位m)乘瓷磚價錢再除10.764
例子:
10cm x 20cm 磚賣10蚊一塊
=
1÷ 0.1÷ 0.2x10÷ 10.764 = 46.5(四捨五入) 一平方尺

但條數未計完, 砌磁磚一定要計損耗, 即係師傅有時去到邊位時砌唔足一塊但都要當一塊計, 又要預有d 可能會運送途中整爛左或師傅做既時後介爛左, 仲有如果砌花紋, 即係要人字紋或者打斜砌, 又或者每4件先砌一個pattern 出黎果d, 損耗都會大, 塊磚既尺吋越大, 損耗越大 (試諗下, 你塊磚60cm x 60cm, 岩岩砌到邊位淨返40cm, 你其實都係要砌埋佢, 咁你就變左浪費左另外果20cm, 亦即無左1/3件, 損耗通常係約略x一個%, 細磚, 即係300x 300 或以下, 通常會x1.1, 大既400x 400 或者600x600, 可以去到1.2甚至1.3, 通常要既數量越少損耗其實越大, 記住寧願一次過買多2~3%多左拎去填海(有d 舖你買多佢會肯用7~8折收返你, 當然車返去既運費自己俾), 都唔好計到岩岩好爭一兩盒, 返轉頭再買佢一樣要計你車費運費, 呢個就係跟住要講喇...

最後就係要計運費同上樓費, 通常車費會幾千蚊以上既purchase 可以免, 但如果只買三兩千, 好多時後就要收費, 你住市區就平d, 住山卡拉就祝你好運, 仲有上樓費, 通常逐盒計, 一盒幾十蚊 <-- 不過呢個數只限由門口一路搭升降機然後可以直接推到入你單位放低, 如果停車落貨位到你屋企門口中間有大斜路, 樓梯 (好多舊私樓要上一層樓梯先到升降機大堂, GG), 等等, 佢會逐個case 同你計, 可以好襟計, 預budget 時可大約預10%瓷磚總額做運輸同上樓費實無死

最後就係少少tips 可以點慳運費, 如果你要係幾間唔同既舖 (但相鄰附近) 買磚, 其實佢會每間舖都收你一個運輸同上樓費, 咁就會重覆左, 其實你可以要求其中一間幫你call 個相熟貨van 佬 (有d 可以幫你加錢搬埋貨), 然後安排全部幾間同一日係舖面收貨, 到時就可以叫個貨van 佬一次個連續幾間兜起晒d 貨一次過送去目的地, 咁就可以避免三間舖分三車咁收你三家運費, 如果你係大力士, 仲可以叫個司機車邊交收自己托上樓, 不過最好有架板車同小心腰骨喇, 仲有瓷磚一跌落地就散, 爛左就係咁先, 所以勸大家除非只有一兩盒, 否則唔好慳果少少, 交返俾專業既做啦

最最後, 買瓷磚其實係可以講價架... 你唔出聲, 佢就唔出聲俾正價你, 你問有無得平d, 佢可以最多平到10~15%, 所以唔好怕醜, 問就有得平架喇...同埋記住灣仔貴過旺角好多, 除非有相熟或真係過唔到海, 否則exactly同一隻磚, 我見過灣仔賣68蚊, 旺角賣48, 灣仔有開既舖, 9成9旺角會有分店...

希望幫到大家
俾個計價example 你地:

睇中塊磚$280一件, 尺吋60cm x 60cm, 屋企要110平方尺, 要預幾錢?

=瓷磚尺價 x 所需尺數 x 損耗 (當1.15) x 運費 (當10%)

=1/0.6/0.6x280/10.764x110x1.15x1.1
=10,054, 即係預大約10,000左右就岩
thx巴打
樓主裝哂傢俬未?
裝哂啦
一陣上去影
計埋電器同傢俬要幾錢到?
未埋數 下星期答你
豐澤啲入櫃蒸氣焗爐要38000
減到30000都覺得貴
買咗Bosch $20000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞