黎緊掃管忽一堆新樓 oma by the sea,oma oma , 金灣 ,珺瓏灣 優劣之處

278 回覆
1 Like 21 Dislike
住正記果頭?
wetland 仲好
但唔知wetland 有無shuttle,有就10min 到天西
又有967
你有無去行過我覺得都好唔方便
邊到黎架?
我係海皮附近
金金樓下有巴士,但依家青公屯公長期都塞,
你第時果堆入晒伙,只會更塞
wetland 起碼有輕鐵出到去天西先,附近又有巴士
交通2邊都西嫁啦,尺價反映晒
但金灣bts 既定位應該係高檔少少,
如果你朝9晚6 你每日返工放工應該幾辛苦
我現場考察過 第一期 第二期行過去坐輕鐵最少要7-8分鐘。。
諗下果幾條公路 依加都塞撚到仆街
遲d 禁多新樓 住哂入去仲唔爆?
最少都叫郁到wetland 係衰在唔知有無shuttle 去天西je
以前住左20年屯門,之前返九龍灣,豐景園上邨巴次次都要打幾個大佬,屯公,龍翔道
除非你唔係朝9返工,如果唔係塞屯公好慘
之前呢度有個屯公塞車post,我都有朝朝入去叫春
oma bts 地點就差帝御少少,勝在尺價平一啲,同感覺好過恆基啲一梯廿幾伙納米狗竇
咁睇黎個問題好嚴重
但金金 bts d 鄰居又好d,住得果度都係中產/鬼佬
wetland 無得比
Wetland 嗰到唔俾申請shuttle
好似因為輕鐵唔遠
所以冇批到
無shuttle 你又點睇 再一次比較下金灣同wetland
source?
有明日大愚嗰度會加站的話
師兄你又點睇
嗰個都夠洗咁錦繡花園都叫市區
無話過嗰度係市區
只係講到好荒蕪,要揸半個鐘出去食野就未輪到佢
唔通新界價錢有市區樓你住咩,過得去咪算囉
接受唔到咪買返市區貴樓囉
Oma by the sea 個位兩頭唔到岸
黃金商場垃圾嚟 近唔近都冇所謂
直程食都無啖好食
住呢D西位 究竟貪咩
新+平都無乜選擇
黎緊青山公路會有擴闊工程 問題係可能至少做五年

好處:私樓區 有少少同白石角相似 但白石角呎價貴好多
至少有商場 有m 記 有7仔
買餸可以去三聖應該最近 小巴應該五分鐘鐘到
黃金海岸有種渡假feel 有小朋友 寵物其實會幾舒服 假日夜晚落街散下步

屯赤線開通, 年尾應該會開通, 會帶旺少少

壞處: 每朝7點至8點塞到仆街, 因為730-9am唔可以直出屯公要兜入深井出, 一返學既時間而家已經塞, 到時入多一萬伙肯定大家攬抄

食物沙漠, 得幾間餐廳 愛琴間超市好似唔俾外人入?

成個黃金海岸區有四間油站一間大星星一間shell 兩個中石油, 根本無必要, 如果入伙人數多可能到時會改建其他例如小商場之類?

早幾年其實草擬過屯荃鐵路 但最後reject 理由係人口不足, 黃金海岸黎緊會入超過一萬伙, 我估十年內會拍版起真係唔出奇 因為地政規劃前真係會有諗過, 不過真係拍版到起好我估至少二十年, 同埋明日大嶼個入口好似係青龍頭果邊 所以有鐵路真係唔奇 假設二十年後起好屯荃線 明日大嶼三十年 所以都唔係無可能 (純鳩up)
無shuttle 睇下你返工時間,唔係繁忙既話金灣應該幾好住,
起碼鄰居都贏,濕地除非望濕地景果堆,如果唔係應該金灣好d但金灣第3張價單要15,6k 尺(建期) 都幾貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞