IT討論區(95) IT狗其實好多都係職場MK仔,轉工同MK仔飛囡速度差唔多

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
我連換光管 爬上假天花setup router都做過
差在未洗過廁所

我最多都係試過砌 server
砌server算backend
我後面果個連web點用chrome debug同jquery點import都唔識
4xk-50k左右
得一個json column冇pattern可言
你既pattern就係 “有時store onfoot,有佢經過既每條街
有時store bybus,有架巴士係幾多號/車牌之類”

你應該問有冇方法可以儲得好D
放心 黎緊幾十年都會係咁
好快會慣
大部份做security 都可以靠network起家學起 慢慢轉過去
cert 個方面就係ccna > ccnp /ccie > cisa / cissp /cism > oscp
vendor cert 就forti / checkpoint
如果係我就會咁儲

{onfoot:{.......},bybus:{}}
就算冇bybus都比一格吉既,你寫sql join會易好多
嘩 好多術語 我會再研究下 thank you ching
唔緊要既,的確學歷都係令你個人冇咁被動(但就建議對學歷太多幻想)
但都要講明,security入行某程度上係最麻煩,佢唔似乎programming咁需求咁大,加上skill set要求幾乎相當於十項全能,更重要既係你想去到渴市地步既話,要求既條件都比起普通IT多好多,至少tech應該係最難達標既因素,但要未計識吹水

當然,我段野依加睇唔明我個段野唔緊要既
你唔好讀完書都睇唔明就得架啦
冇錯,除非識人/入SoC
SoC算係最易入,不過你頂唔頂到就係第二回事
而你講個個都應該係blue team方向,呢個就肯定唔會請no exp(頂多請trainee,但唔多),或者晌SoC駁入去
red既話,據我所知多數係比賽三甲,或者考OSCP入行(不過OSCP都只係入門)

同埋我覺得,晌香港做security既話,cert應該係其中一樣避唔到既野
乜柒都唔識,一嚟勁多嘢學,deadline又趕

唯有不停咁問問問,唔問嘅時候乜都做唔到

所以基本上啲嘢全部都係人地做
做埋network
你做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞