IT討論區(95) IT狗其實好多都係職場MK仔,轉工同MK仔飛囡速度差唔多

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
咁呢間公司都比唔到市價,去黎做咩

唔好拗啦..
我唔信你做左8-10年p/ap仔會做到呢個role
你識寫app識哂咁多tech都冇可能
你本身係SA先叫做拎到入場券
已經唔係自唔自信問題
係愈級挑機
老實講,我而家隔離位就係一個SSA, 我平日淨係聽佢講電話,我都巳經覺得佢做啲野,以soft skill 黎講,我仲有好大距離 雖然條友唔識我做果範
多謝巴打們解答
因為見到 jobsdb 嗰度太多選擇,自己又冇特定 preference想dup啲咩code,所以唔知apply乜嘢好應該要考慮 job description 定係間公司 ? 使唔使 filter 下 job description 先至 apply? 想知道有冇filter 技巧?

定係應該唔好考慮,見到係岩自己 skillset 嘅 job 就 apply,即係不斷email不斷interview嗰種

上兩個禮拜開始搵,只係 send 咗兩封 email apply agent工,兩個星期都冇email應該係冇機會了,唔知係咪21k 太高

另外如果想寫 backend 多過 frontend 應該睇咩好? java spring? 應該要學咩搵嘅工會冇咁西?
agent好多時只為呃cv,未必真係有工
jd filter 主要睇有咩d 奇怪tech 比較specific 掛
例如AS400 果d

感覺間間jd 都差唔多果d 野
想做backend 直接搵backend developer
無寫明果d 你預兩邊有會有機會做

學咩就睇你做開邊個family
我呢d dotnet 狗咪net core backend
xaml frontend (maui in .net6)
搭隻js 做web (唔知點解dotnet 多數搭angular)
database 就mssql + nosql (正路就mongodb)
咁當然..假設你本身做開揼曲
又無pj management 經驗又無管人經驗
佢搵你in我就驚
呢D位擺明比D 老鬼SA上/ 一D manager/pm退落來做
有時唔係睇你識幾多tech就贏哂
你都冇果個位既exp
呢間東亞銀行黎, 應該比唔到50k
我諗我要去3字尾先有呢啲experience
FG淨係想寫App都咁難揾
間間都講到firm請咁等完又等
呢排啲job 係咁, 放啲出黎又收返咁樣。 我疫情最嚴重果排,send極都係得3個interview, 結果呢三個禮拜,每日都有人打黎r interview. 我都推左3,4個。

總之都係果句,平常心,唔好太老定,都唔好太緊張。
FG淨係想寫App都咁難揾
間間都講到firm請咁等完又等
呢排啲job 係咁, 放啲出黎又收返咁樣。 我疫情最嚴重果排,send極都係得3個interview, 結果呢三個禮拜,差唔多每日都有人打黎r interview. 我都推左3,4個。

總之都係果句,平常心,唔好太老定,都唔好太緊張。
原來有啲咁嘅嘢入世未深
可能因為咁樣所以係叫人send CV in docx format
其實呃cv係有咩用?

其實兩間裏面有一間 有fd喺裏面做緊 係佢叫我試下in的
佢話之前 係間公司直接post 喺jobsdb 請人 就唔係經agent請嘅 當然而家係變咗agent請啦
我見嗰間agent 雖然兩個禮拜冇email畀我 但佢keep住喺 jobsdb update同一份工 所以覺得應該係畀佢 screen 走咗

另外想問下apply 係唔係 send CV + Cover letter 就ok? 應該唔使成份transcript send埋啩
我個friend話佢係成功的例子 成份transcript send過去好似有啲傻豬
感謝巴打回覆
一邊搵工一邊學下先
都冇話做開邊個family 因為都冇做過 想寫python c# java 因為好似易寫啲
東亞之前去過in 話做sharepoint
perm 位包飯3年幾經出30k 左右
either c# or java
cls vendor 先要你識晒兩邊
python 唔識 玩AI 好用就係
之前搵工剩係夾cv 無夾cover letter
有好心agent 提過我cv open to market
又太多privacy 野要小心leak
呃cv可以去見客時墊底
等啲客覺得佢有好多人係手+突出大機會的人
同埋私底下賣比人
個人資料有價有市
佢會喺 個description寫 佢嘅client喺邊個
同埋睇下間firm個名都估到
contract 續約果陣可唔可以同hr講想隔番幾日,放幾日假先再繼續番工?
問concept 真係好撚戇鳩
特別係佢問嗰啲佢自己都用唔著嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞