IT討論區(95) IT狗其實好多都係職場MK仔,轉工同MK仔飛囡速度差唔多

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
20幾歲 想進修讀電腦
以前啲工都寫唔到落cv
HD有咩科好讀少少
所謂網絡保安其實出面可以in咩工?
其實係咪注定收皮
同你煩緊差唔多嘅野...
諗緊讀topup定hd好
cyber security既話,單純有HD唔會搵到咩好工,頂盡都係SoC
不過拎埋個degree同埋有相應既cert就會易行D
(但考咩cert取決於你行blue定red...,不過可以講既就係red team入行好煩)

不過你要認真諗下入唔入呢行
香港既security好奇怪,又要tech得,又要識吹水,仲要有經驗
不過入到行既話,叫做唔愁搵工(而愁唔愁錢就睇人啦...)

IT既tech路線話,我建議你跟興趣rather then易入行程度
只要個area你學起上泥,會開心而且有時都想鑽研下既,咁都係一個唔錯既方向。畢竟你連學個陣都零興趣鑽研,咁做tech只會死路一條
直接D,當年讀書咪教你php/orcale DB/apache/CentOS,或者講多少少IDS/IPS既,依加out左啦,單從呢度都可以見到,IT係可以轉得幾快

坦白咁講,以tech泥講,support就係最易入,嚴格泥講做到2-3 tier都ok既,不過唔知要做幾耐(猶其係1st tier help desk真係有種賤過狗),但即使係sup,都要搵正常公司做,唔好搵學校(除非你退休啦)
而code都係個唔錯既選擇,如果你鍾意code都可以試下
而想做番本行既,可以考慮SoC,性質關係好易入,人工還可以,不過要7*24,最重要係有security經驗

至於degree,依加已經有cyber security既top up degree,甚至連OU都有,好好行架啦
但真係好介意background既,都可以諗諗UOL呢類難過八大既degree既
題外話,hku space定IVE
Old new
當年我地既做法 係一個json column儲json 但係 有其他column extract啲common field出黎
因為個json係multiple external sources 每個source都有自己既一啲特別野 儲raw json以備第日發現某啲field啱用要extract出黎
鍾意寫code先好行打code路線
如果唔係會好痛苦
support用黎半工讀最好
因為hea
完全正常

兩年經萬能俠 30k係合理+現實真係比到
手巴上一份工 臨走佢話可以比到30k手巴 手巴得淡笑 揮一揮衣袖 揮走埋啲雲彩
比到+1
不過好多人都係3年30k
今時今日應該唔係問題
幾年前兩年半經計埋BONUS都接近到30K
呢幾年搶到咁高應該唔係問題
之前有project又係成串json儲成一個column
成日好驚爆character
又唔知點解唔用nosql
又無咩relational 可言 D logic都係code咁濟
印象中香港好少請無EXP 既security撚
有D人都係做operator / support -> administrator -> 再駁上去
不過security 果邊大把cert考
其實真係有可能
睇敢唔敢叫同有時都睇運
我地都無 係腦細要用SQL
當然腦細作為科技愛好者 都有問用唔用nosql
我地就屌晒鬼 因為我地要用既係其他野 而唔係泛用db
Security infra devops dba support 落site 換光管

手巴除左換光管之外全部做過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞