IT討論區(95) IT狗其實好多都係職場MK仔,轉工同MK仔飛囡速度差唔多

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
屌,近排啲agent食左屎黎?
manpower有個agent係linkedln sell Tcon
我同佢講cap 44k
佢竟然睇都唔睇我個profile就話cap要3年經同大學喎
屌你老母瞎架,唔好再hea啲
有冇人成條team 都好爛口會唔會做多幾年我都爛口成咁
屌,我就是人版之一
做貨倉佬都冇咁爛口
呢排多左好多on9 agent 呃飯食。
我得4年ex都sell我去做銀行ssa, 大哥,我識果啲ssa坐底都十年經驗個jd上高都寫6至8年經啦。 reject佢居然話返我做人唔可以咁無自信都cls,搵呢啲agent 同做臭個名無分別
仲會有fg學COBOL嫁咩識個d呢個價都唔會理你啦

乜野傻鳩bank黎
agent 黎
不嬲垃圾
事實 年資少
有人識/做到既野 可以比年資多 既人 可能多
咁你無自信/無能力 唔代表人地無

我自己識/自己朋友 都有人細過我
未讀大學都自己寫android unity
仲要學得快 自己整哂D野
fg 想搵工應該點好
基本上係一張白紙 三大 2nd low
expected salary寫21k 係咪太高? 應該減幾多好
學校寫過 java python
intern 寫過 vue.js node.js
但之前寫都係皮毛

而家睇緊 react, c# WPF Entity Framework 嗰啲 唔知學咩好
唔知點搵工好 上咗jobdb好似全部都係agent工 係咪有伏
目標想搵 返五日 朝九晚六 少ot 可以畀我夜晚進修
同埋 fg 喺jobsdb 係咪只可以搵有 fresh grad welcome 嗰啲工?
而家好迷惘 求巴打解答
事實真係唔洗點睇年資
只係d人比自己一個籍口
jobsd d 工 鳩報得架啦
有得in先再算
agent 都係亂鳩咁搵人姐
C# WPF 香港應該唔洗睇
接近無人做desktop application 的
係都睇.net core + EF core

亦唔洗只搵fg welcome 覺得skillset岩就可以apply
至於想少OT果D 一般inhouse應該做到
agent工我覺得都可以試 不過唔係比佢拋到就得
同埋有幾間出名伏既都唔好理佢

agent工我取態係佢做到我expected package就得
佢只係想呃你去陪跑/收下風果條友會問乜
其實有時你睇完個jd,就知自己有冇料同想唔想去做。我相信你對自己既認知總比一個同你what app左兩三句既行外人多。

其實我想屌既係,啲agent 水鳩啲客既行為, 呢行有好多19mk以為agent一個月搵5萬銀好易搵,求鳩其send cv 出去就得。錢真係唔係咁搵
agree, 呢啲真心仆街
agent 點會明
D code 唔係佢寫
又唔係佢做

咁你答我喇,一個做左4年mobile 同backend既人,有冇能力做到呢。 就算唔識it既人都知唔得掛
開得要一定年資嘅公司 可能係啲老屎忽坐陣

呢啲情況你入到去 In 咁後生一定閪冧咁鋤你 問埋啲吹水嘢 問到你口啞啞就得戚咁同你講叫你 Next 但人工又唔高得去邊

咁見嚟有咩謂?

有時你一睇 JD 就知佢哋係想搵咩人 實戰強定吹水叻
佢寫要7年姐
但可能佢根本俾唔到7年經驗 既人工
4年可能都夠做到 佢想要既野
而且仲within 佢budget
唔出奇 你唔試 點知?
講真銀行呢行應該未必得
細公司/startup都有機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞