IT討論區(95) IT狗其實好多都係職場MK仔,轉工同MK仔飛囡速度差唔多

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
點解冇信心

flutter web 絕對冇你想像中咁好
build出黎舊野大食之餘
flutter pub入面既libraries 好多都冇support web environment
仲要debugger唔可以就咁用browser inspector

基本上web 暫時都係腦細慳人力資源既產物
想做曬一套打曬web / iOS / Android (而實際上未得)
你唔好話..有好多大機構
好出名果D公營機構, 真係2個tech老鬼 sm你
一個你個頭, 一個部門頭
仲要英文問,你英文答..
基本上真係踢走9成it佬
但問題佢請個人返來對internal又唔洗對外...
政府AP2我諗都無咁難
Tech 我真係唔驚喎 但係撻名詞嗰啲可以收皮先
呢d 成日覺得太大想頭
同埋有好多dependency 問題
平時hybrid 都有機會兩邊做bridging library
有d mobile feature 又唔support web
加埋web 真係唔敢想像
仲要睇browser 頭

隨時起完做tunning 有排做
到頭來用番pwa 起web version 可能仲好
in case 個app 唔係有咩特別feature
有得in啦
offer神
Good notes
未必嫁,對方都會睇一睇你cv先決定叫唔叫你見,覺得你掂但唔夠經咪降返title姐,我apply親都係差jd 1-2年,差兩年唔係咩問題,佢肯見你都係一個跳級機會

如果冇睇就叫你見,咁唔係agent問題
我覺得係個行既domain knowledge緊要d

我冇你做咁耐,但其他已經做過,呢間冇你諗得咁複雜,佢地所謂乜乜management只係開會,傾電話,同人溝通,正常tech人都做得掂,要埋兩文三語囉,假設你唔係毒到核爆

如果你一直只係dup code又唔認識banking個d野當然未夠班
聽到sharepoint 都知d 野舊
好多inhouse都用
但係inhouse唔用sp可以用咩代替品

又無理由由0寫起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞