[中毒性歌姬]Aimyon 愛繆 あいみょん 集中討論區(4) 支那武漢肺炎累事

1001 回覆
19 Like 0 Dislike
一眼望過去好似me too咁
Me to係乜鬼東東呀
岩岩先見到你post個表, aimyon排第二好犀利

dish嗰兩首5000萬應該都係aimyon作既貓, 應該一首錄音室版一首first take 版, 因為我記得貓串流都過億, 應該兩個版加埋就過一億。

但米津玄師個數據係咪唔準, 我唔係佢fans, 好少聽佢歌, 但佢啲碟好似好賣得, YouTube好多首歌都過億, 點解串流過數得咁少, 唔通啲人淨係睇mv唔喺串流平台聽

aimyon就好準, 依家暫時有6首歌串流過億大家都知
多得Aimyon作咗隻高質歌俾佢唱
Daoko打上花火仲hit緊
健康第一、家的安全
近排做緊個essay講aimyon點解可以喺日本(甚至其他地方)咁流行
想問各位巴打有咩意見/覺得有咩令佢變得咁出名/有咩價值可以體現到
或者有咩日本的文化可以體現到
Thx 巴打
佢一開始紅同宜家紅嘅歌嘅歌詞風格都唔同喎
個人嚟講覺得佢歌詞寫得特別,女歌手但寫嘅歌詞有男仔立場又有女仔立場,而男仔立場嘅歌詞更為數不少,講愛情由熱戀到分手,講追夢由灰心同鼓起勇氣都有,所以幾吸引我
個topic咁特別既,係咪你自己定要講aimyon, 定係全部人都一樣要講佢

跟機跟機
以前個風格跳脫少少,依家正常返好多
自己定 個course係關於日本流行文化全球化,訂一個topic去寫關於日本流行文化嗰啲

本來諗住寫村上春樹,不過好似已經唔好流行
所以想轉topic,而唯一有留意同鐘意的日本流行的人都係得aimyon

諗住寫佢紅係因為歌詞好大膽,對抗日本傳統的壓抑保守文化,但佢最紅嗰首marigold歌詞又唔大膽,所以仲諗緊

仲有三日就要交
日本流行文化全球化寫aimyon? 坦白講佢未去到帶領音樂走向全球化咁勁喎
寫日劇/日影會唔會易啲?
會 但我唔識 你的名字嗰啲已經寫到爛唒
日劇剩係睇過求婚大作戰....
寫米津 會唔會好d
佢d 曲風 同表演風格
寫動畫好似易寫啲, 影響全球比較大, 經典有龍珠, 最新既熱潮有鬼滅之刃,不過我無睇鬼滅
仲可以寫啲人去埋聖地巡禮,slam dunk令到個鐮倉車站一年365日都咁多人扮晴子影相
好多妹妹仔好迷AIMYON
全球化喎 冇現象級嘅改變都好難寫
M碼都袖長86cm?Aimyon特色嚟?
有少少想建議ching放棄呢個essay topic

不過如果可以透過aimyon來研究到啲乜野既話都幾唔簡單
點做aim store會員 想買衫
日本流行文化全球化不如寫動漫同日料啦
點做會員禁極都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞