東涌王進洋: 如果有咗市政局, 香港人洗咁節墮咩

207 回覆
540 Like 14 Dislike
咁地方嘅權力太大 而且太分散

一有啲咩影響到地區嘅政令同議案 地區就好可能群起反對 咁政府同立法會嘅命令有可能冇辦法喺地區到執行 而政府就要花費好多資源去遊說 最壞嘅情況就係政府同地區割席不和

所以最好都係要平衡各方權力 政府受立法會制衡 但區議會嘅權力唔可以超過立法會 最盡與立法會平行 區議會唔需要再重整為區域市政局/市政局
最佳例子係煲呔時代區區都反對起骨灰龕場,結果煲呔最後扑鎚十八區都要交數,但係市區入面又點交數呢?最後油尖旺區係油麻地廟街天后廟交數,而沙田區石門呢個更搞到2023年先用得

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180905/mobile/bkn-20180905171635570-0905_00822_001.html
市政/區域根本係好野黎..........
而家康文真係唔知似乜
唔係正正就係唔想佢地有用 所以先一早廢左咩
區議會個劃界太細喇,根本唔適合做市議會
係真係市政局做合適啲
洋紫荊呀屌你 連香港市花叫洋紫荊都唔識 乜撚野紫荊花 有冇讀過小學常識科架
當時市政局議案招咗標,出咗中央圖書館設計圖。
咁就叫建築署去起。

然後孫明楊唔鐘意,就係自己改設計,叫建築署跟楊明楊果一個設計。

但因為個議案係用市政局條例第36章,強制執行。

孫明楊改唔到建築署果一個設計,然後就發爛渣。

之前佢同港共嘅董生講,董生就發現行會同特首唔可以修改同取消市政局嘅決定。

之後就殺局

詳情
https://youtu.be/w-DOcVjsELg
市政局權力分為四部份
101第25條F項
市政局的權力
作出一切合理需要的其他作為,以根據本條例或任何其他條例行使或執行市政局的所有或任何權力或職責;並可執行其他職能,而該等職能是因按照本條例或任何其他條例的條文而達致或促進市政局的目的所附帶引起者,或是有助於按照本條例或任何其他條例的條文而達致或促進該等目的者。

101第36條1項
權力的轉授
(1)除第(4)款另有規定外,市政局可藉決議將其任何權力及職能(包括本條授予的轉授權),轉授予任何市政局議員、任何市政局轄下委員會、任何市政局轄下委員會成員或任何公職人員代為行使,以全權強制執行授權予市政局的任何成文法則的條文。 (由1986年第9號第19條修訂)

101第50條
命令的強制執行
任何人不遵守根據第36條妥為獲得權力的市政局議員、市政局轄下委員會或市政局轄下委員會成員所發出而由秘書簽署的書面命令,或不遵守根據第36條妥為獲得權力的公職人員所發出的命令,均可予懲罰,懲罰方式猶如該命令是由市政局發出的一樣。

101第51條
對議員的保障
任何市政局議員或市政局轄下委員會成員,如為了施行本條例條文,或為了施行向市政局授予權力的任何其他成文法則的條文,而真誠地作出任何事項或事情, 均無須因此而由其本人承擔任何訴訟、法律責任、申索或要求。
做pr做到唔記得換ac折墮啲
多謝推post喎
學到嘢了
唔係掛.因為咁少事殺局
其實好大件事,因為市政局係民選加上有執行權。立法會依家都係冇執行權,即刻大家成日講嘅無約束力議案。

詳情可以睇,特區政府指將軍澳堆填區立法會行政命令無效.

https://www.youtube.com/watch?v=PL45vxePynI
再加上行政部門孫明楊修改人地決議案已經係好獨栽。即係唔尊重議會。

類似公司董事會通過咗個設計圖,但個CEO 話我有自己睇法,唔會跟董事會做。

港共嘅做法就係取消個董事會。
會唔會跟住發生係icac有一就有二
施捨乞衣
冇所謂啦
推 要明白唔係當選議員唔做嘢
係政府玩嘢唔開會
好多時候係根本冇能為力. 望住班民政專員拉隊走
都幾慘 你地班圍爐派永遠諗唔到呢啲 淨係會諗點樣繼續攞本土派個名呃飲呃食呃閪屌
呢個係咪同社區警政差唔到將治安權下放到區議員level
所以最後個藉口係97年禽流感兩個市政局協助唔到衞生署漁農署殺雞,老董要求收番環境衞生嘅權。同時文化界(段片黃英琦胡恩威之流,胡恩威就係早幾年亞視我要嗰個)、體育界(中間分界、王敏剛之流)亦都要求老董多啲參與,唔使畀議員管咁多。最弊係連民主黨都信埋雙普選之後乜都得,所以都覺得市政局可有可冇。

殺局就係咁樣發生。
呢個係市政局擴權版

民選專員決策指揮某些政府部門執行
再設6個區域議會間接監督專員決策及政府部門執行
既專業行政各受民意監督
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞