東涌王進洋: 如果有咗市政局, 香港人洗咁節墮咩

207 回覆
540 Like 14 Dislike

以前細過番學都會講2個局有D咩分別 工作

而加只係知市政局係做唔到野
現行的各個局裡面 基本上90%可有可無

只是行政機關架床叠屋 只係政治酬庸 分餅仔
不過香港啱玩地方自治咩?
當年個文康廣播司周德熙自稱「無兵司令」
因為咩都係市政司話晒事連決策權都冇

1997年11月10日
臨時立法會文康廣播事務委員會

文康廣播局局長在回應一位議員的提問時闡釋,根據現行的政制架構,文康廣播局局長在推廣文化藝術方面只是*無兵司令*,因為大部分資源都由兩個巿政局掌管,其中包括擧行文化活動的場地。在1996至97年度,兩個巿政局在文化方面的總開支為14.26億元,約佔香港用於文化方面總開支的82%。由於兩個巿政局為獨立的法定機構,政府的決策局和部門均不能過問兩個巿政局在推廣文化及藝術方面的工作。

政制事務局現正計劃對香港現行的三層代議政制架構進行檢討,此擧有助日後界定兩個巿政局和政府將來扮演的角色,令政府得以更有效地分配及運
用資源,在香港推廣文化藝術活動。
冇錯,點解香港民不聊生,政府有咁多離地政策擾民就係因為啲政策係由唔駛對人民負選舉責任嘅非民選官僚制定,而唔係由有人民授權嘅區議會制定,結果就係班離地膠官係唔會貼身處地為人民着想,淨係識搞埋曬啲九唔搭八嘅野,少做少錯,唔做就唔錯

要香港復興,必須DRAIN THE SWAMP,將決策權交還比人民,由民選嘅市議會制定地區政策同指揮政府部門執行市議會通過嘅議案,咁至可以令地區政策貼地,解決各種民生問題
無話啱與唔啱嘅 橫掂乜都未討論、研究過
不過民主除咗普選外 制衡都好重要
最重要就係憲法寫清楚兩級議會嘅職權範圍
市政局其實只係民主化嘅過渡產物
理想中係毋須存在
所以咪收番
以班左膠成日j嘅小販政策為例,依家食環署長話晒事,議員(包括立法會)出聲都無用,有番市政局就可以劃出指定小販區,控制小販數量同範圍。

就算體育界都可以受惠,市政局可以扶助新嘅體育會,代替由舊會操控嘅港協暨奧委會
Push
啱玩,人地歐美大把城市得個十幾萬人都有市議會,香港十八區每區都起碼有廿幾萬人,每區都有市議會其實係理所當然
lm
如果無淪陷,香港洗撚咁折墮咩。
講呢啲都多撚餘。

你有市政局果陣港共又會諗計剝你牙架啦。
推 記者問王毅:德國外長馬斯曾與黃之鋒合照 會有什麼後果? - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2185891
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞