東涌王進洋: 如果有咗市政局, 香港人洗咁節墮咩

207 回覆
540 Like 14 Dislike
source: https://www.facebook.com/101197744629082/posts/321701625912025/?extid=BBcmtNKcdfEfwGEZ&d=n

【阻你一陣,求下你睇曬佢🙏🏼】
【議會實權與市政局】

最近多個區議會對於全民檢測中心無動於衷,即使有其他異想天開的利民政策與動議,在區議會都沒有用武之地;專員離場已成習慣,區議員都無奈地哽下街坊的批評與期望落差。

政府2000年殺局時,訛稱會將市政局和區域市政局的權力下放區議會,但食言至今。

如果市政局健在,不但有實權反對以社區中心及中小學作全民檢測基地,也能夠通過18區連儂牆動議,食環署也要聽命也。除此之外,更多貼地的地區工程計劃與爭取的項目也會迅速通過並執行,例如:
- 麻雀館
- 運動場
- 大型休憩公園
- 市民期望的綠化帶
- 阻止發展商收地起樓

等等......

市政局能就地區內公共設施、醫療、福利、文化、康樂、環境衞生和地區工程等項目的興建和服務提供,擁有規劃、制定先後次序、審批、推行、管理和人事任免的權力。相關的政府部門以其專業協助議會執行。

制度設計的缺陷是當前議會失效的根本原因。歸因香港沒有一個市政局與市議會制度,制衡政府的離地政策與壟斷式的商業規劃;而港人對市政局歷史印象模糊。大多市民都誤以為民生事項是可以從區議會與立法會處理,誤以為一通過議案就變天,而其實在行政主導的香港下,一切皆由特首話事。

殺局前港共政府與港英政府都有準備一些荒誕的手段,諸如在1999年殺局前抹黑議會浪費納稅人金錢、怪罪議員偷懶等等......而如果我們邏輯清晰的話,是能夠理解上述行為是議員的操守與部門的經費所需,正如推行民主也需要大量金錢,所以根本與市政局無關,議員利用市政局偷懶可以和立法會選舉做法一樣,以選票表態踢走他。

分享給大家,如果藍絲與你辯論「咁你地除左打爛曬啲餐廳同地鐵站,有咩實際野做倒出黎?」這時候提完市政局後都可以秒殺他,告訴他示威者對香港的發展有清晰的藍圖;所以如果你看到這裹,我建議你也使用市政局這把尚方寶劍走天涯。他朝有日你被問到為何示威,市政局是一個很好的議題和理由。

如果討論字眼上如何演繹得更完美,更符合大眾口感,「重設」與「重建」其實沒有太大衝突,因為重設是改革制度的第一步,重建是過程必須的一部份。

有了市政局,制衡領展壟斷與收地收樓重建,以至爭取街坊所需,都不是夢。

push 3下先 市政局好嘢嚟, 有返市政局, 就洗撚睇民政專員面色, 班撚樣問多兩句就拉隊走, 乜柒動議都做唔到
push 2 而家嘅議員係一班無牙老虎, 因為佢地做嘅所有嘢都係要民政專員agree, 如果佢地連會都唔開, 議員根本咩都做唔到
push 1 有返市政局, 先係真正嘅還政於民
當年邊個廢市政局?
推,不過對家明顯就係要收回權力
老懵董.
1999年被董建華解散前為香港三級議會的一部份(第一級為全港性的立法會、第二級為區域性的市政局/區域市政局、第三級為地區性的區議會),執行部門為市政總署,自1883年成立至1999年解散,市政局歷時116年。
所以我先係fb share呢個post嚟連登 等多啲人知有議員諗緊呢件事
其實當年市政局可以話係民主派訓練新人同扶植勢力嘅地方, 佢shut down市政局,某程度上都係想打擊泛民
市政局年代 全部議員都係民選 仲要有獨立財政同法定權力
根本功能上接近外國嘅半自治地方政府 當年回歸兩年就殺局就係怕呢種民選自治權力會威脅到特區政府嘅獨裁式管治
excat7ly, 所以呢個時候提倡重設市政局, 係為未來鋪路, 先將香港聯邦制
其實我都覺佢呢個主張太趕 有啲似未學行先學走...
老懵董同班親共派議員囉

Btw,親共派之所以同意殺局,純粹係因為市政局係由民主派佔多數,無諗過殺局會扼殺埋佢哋第二梯隊
雖然唔知推唔推得起 因為市政局對新一代係個比較陌生嘅概念嚟... 當然推得起就更好, 等新一代了解下呢件事
冇𠹌錯, 所以shut down市政局其實係100%政治操作嚟
比較似係 未結婚 但我想個孫係女仔
push
push
鐘樹根嚮2015年仲要當面承認特區政府當年係為咗打壓民主黨而廢除市政局,用政治打壓反對派

為咗廢局,建制派更加首次玩咗香港歷史上第一次議會拉布

所以其實一直都係藍絲玩政治先,我哋不嬲只係防護
push
所以當年咪廢左佢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞