東涌王進洋: 如果有咗市政局, 香港人洗咁節墮咩

207 回覆
540 Like 14 Dislike
理想都市攜手創
但其實當年培育得最多嘅唔係泛民咩 聽講
區議會都要嘅 但要升格成市議會個level
區議會主席改成民選 變相做市長入Exco
區議會都要脫離HAD 成為憲法下嘅二級議會
18區有權自行訂立文康市政措施
係咪姐係好似下議院咁... 又好似有啲唔同
DBA第二梯隊
push
USD除咗解做美金,仲可以解乜嘢?
董建華條撚樣死廢老,萬惡之源既始作俑者

廢市政局
行母語教學(為推普教中,削弱香港人英文能力)
廢租金管制
英文會清楚過中文
Urban Council就係統領urban service dept
因為有民選成份 所以usd嘅權力會大好多
亦要聽命兩個老細 即係布政司同兩局主席
但區議會就只係HAD嘅諮詢組織
喺Basic Law就等同鄉議局/分區會
市政局選區就相約95年地區直選嘅分界
所以邊個話港英時代冇民主
Urban services Department
市政局只係個議會 head住個部門叫市政總署
市政局好嘢嚟
講真,再失去多一個渠道去培訓一啲政治人才真係香港每況越下嘅成因之一⋯⋯但都同意係呢個政制框架下,即使有市政局,民意都未必得以完全伸展
有市政局既話,民政事務局局長仲邊有得咁串,應該變左奄春
學到嘢了
如果冇咗老董條仆街,香港人可能都冇咁折墮
佢廢得梗係想整死香港人啦
實際例子:9495年嗰屆選舉,一個市政局選區大約包括六區議員範圍,一個立法會議大約三個市政局議員範圍。

咁樣成個career path出咗嚟,新人可以係市政局層面磨煉,亦都可以量力而為唔使係立法會出醜。
因為呢個係政治任務,要港人同大陸同化
下下講舊屎有乜意思啫
下議院即係等於無咗功能組別嘅95年直選
我講緊係類似台北、高雄市議會
譚耀宗好似講過佢地都唔想係要聽港共枝笛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞