東涌王進洋: 如果有咗市政局, 香港人洗咁節墮咩

207 回覆
540 Like 14 Dislike
好似得仇B講過下

可惜佢又係唔參選
王進洋都講咗好耐 我印象中今年年頭佢而家提過
恢復市政局
除咗垃圾桶同老母張圖書證之外,對市政局無乜概念
佢由未參選開始已經講緊
明顯係港共要收返權力啦

如果今時今日仲有市政局 一樣會被架空

民生乜乜77 都係政治問題
push
push
Push
我一早幾年前已經係咁講,而家終於有政治人物提出呢個觀點
舉步維艱
如果有市政局,首先係全部民選先,再講就係今日康文署、食環署、同埋部分民政署既職責係由市政局做,因為可以係由議員自己提案決議再pass比行政當局做,所以絕對唔會有個啲走鬼隊專捉呀婆賣紙皮、文康設施越嚟越膠化既事件先

再講,因為兩個市政總署係兩個市政局既執行機關,雖然隸屬行政機關,但係係唔可以唔執行由市政局通過既決議,如果佢真係夠膽咁做,市政局係有權一野收佢皮

再講,市政局係有權決定啲地咩用途,例如做街市、做公園等等,絕對可以平衡現今既地產霸權

同埋,因為市政局做批牌照係有收入,用呢啲收入嚟做到財政獨立,所以係絕對唔洗驚行政機關玩野唔批錢比你,佢玩野,你可以玩得勁過佢添

所以點解港共要收市政局皮就係咁既原因,而我地要做既,就係支持重新設立市政局
殺局就係要把市政局的權力由政府掌握,外判的油水用嚟論功行賞益自己人,話會權力下放區議會同一國兩制一樣只係用嚟呃人.
除左重設市政局,仲需要重新分拆教育局同教育署

當年藉口財赤,將教統局同教育署局署合併節省資源,但其實,教育局(bureau)係做policy formulation,而教育署(department)係做policy implementation,本身兩班人做既野已經係唔同mind set,局署合併左之後就由同一個腦細管,即係自己formulate完個政策之後自己執行返,已經做唔到當初分開「政策局」同「執行部門」係兩班人做個個原意

其實政府仲有好多部門都喺當年局署合併左,但個後遺症而家睇係教育局最大
如果有市政局,你估仲會唔會出現康文署食環署外判清潔工呢啲刻薄事件? 市政局議員一定會提議案搞掂呢啲事情
點會呀,民政署係秘書角色,負責mark minutes,邊個話秘書唔開會個會就冇法定效力架,咪比港共大到啦,班契仔走左怠工咪自己mark minutes加用自己作為議員既權力同方法去譴責佢地囉

再講,班議員頂得順熱既話,大熱天時喺露天地方開會都得架,根據議事規則,主席可以指定任何時間任何地點去開會,你去露天地方開會,比公眾對於議會開會有更多認識同更高參與度,仲體現到向公眾問責既重要性添,同埋,班契仔都要出嚟一齊熱mark minutes

至於你話啲野要民政專員agree呢個pt,其實係唔洗佢agree,係得claim錢個時佢先有權力去搞鳩你
回歸? 定係主權移交呀?
權力收返上政府手
從市民手上奪權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞