其實宜家仲有幾多人識打倉頡速成?

857 回覆
5895 Like 715 Dislike
識速成 不過記唔到電腦揀字個no.所以打得唔快
其實唔難
我都玩過,好似係尋寶game?
記得小學唔知做乜鳩係教九方
教左屋企人用之後搞到佢地放棄速成變哂用九方
一去無回頭個隻
但係其實我自己係打倉頡
識打
但太多字就會講
唔識打速成倉頡,不過識粵語拼音
識倉頡唔識速成應該話要打速成一定識,但唔知啲位要慢慢搵
竹手戈尸口中月人尸尸土心木十大心田卜戈
打得好慢
Same
打左好多年速成,覺得自己學錯左一開始應該學倉頡
除左唔駛搵位,仲會更加記得啲字點寫,剩係頭尾碼,有時拎起筆要寫字果陣中間唔知點寫
玩online game比人串先發奮學速成
想問一下:有無人有小學/中學中文書
想翻查少少嘢謝謝
不好意思問了題外話呢度人多
請見諒
當年只係識速成,但嗰時iPhone 只係得倉頡(iOS4),所以就慣左用iPhone 個倉頡,直到依家
本身淨係識速成 後嚟有份工太得閒冇嘢做 自學咗倉頡
識倉頡速成,小學有教,但真正開始自學嚟用係中學。一向都覺得唔識打字想做文員狗都唔知憑咩叫人請但身邊好多fd包括大學同學都係唔識中文輸入法,一用電腦就知。可以分享點打我都會盡力分享,或者幫手

利申90後,而家支那世代啲細路只係識拼音,我哋更加要keep好正確中文輸入法
我都係覺得打倉頡嘅人好型所以先由打速成再練打倉頡真係要自己的起心肝習慣一段時間
個背景係
個啲怪物係隻字嚟,打啱隻字就可以ko啲怪。
開頭啲關係簡單字,之後係複雜,中途會教你倉頡原理
中學打字fail

中學之後學速成倉頡 係果陣先識
好多用支那拼音架
小學開始學打速成
但好多人打拼音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞