其實宜家仲有幾多人識打倉頡速成?

857 回覆
5895 Like 715 Dislike
唔會wo..我速成都勁,但人地問我可以任配英文/中碼講俾人聽
其實微軟倉頡同普通倉頡有咩分別 個好處係咪唔使咁半全形 打重難XX就有標點符號
以前windows預設打中文淨係裝到倉頡速成
無你講個啲要另外買黎裝
所以要咩機都打到中文淨係得倉頡速成
我都淨係識打倉頡
倉頡最百搭
為左打online game 同埋msn 溝女

而家Win10 個速成有時揀字個number同之前唔同左攪到成日打錯字
你講難字嗰d? 咁速成都suffer 啦
死記幾個不解 點都好過速成死記全部字排邊一行第幾個位掛
ps4冇得打速成好痛苦
自從係彩虹比人屌, 我淨係識回87878787同on999999
我就發奮學識速度, 打屌人老母最撚快
打到王門口

:阿媽返 關機sor

跟手熄機關大制
有d字唔係成日打 就要搵
倉頡點都唔使搵
識啲00後唔識打字
可能因為冇經歷過msn 過啲
入左血
00後識速成
小學嗰陣想search啲電影嚟睇 又唔識打中文 覺得次次要打電話問阿媽點打邊隻邊隻字好麻煩 索性叫阿媽教我打速成
嘩個post推到咁多人嘅
大家留意返啲正經嘢啦
電腦用速成
iphone 用語音plus速成輔助
本身用開速成
有日無聊走去打倉頡
而家反而唔識打速成
但近年用得iphone多,d排位跟你打字history, 速成排位d記憶越黎越模糊
+1,應該係小4,5左右,個陣公會組團打300關,有隻蜜蜂飛入房嚇到我出房企係到唔打,之後房主話我唔打要趕我走,我唔識打字解釋,至此學打字,係張紙抄低常用字,eg:我 竹戈7 你 人火6,好似係台仔公會 輕舞飛揚or天涯海角
點會唔比呀,依家除非全黃細公司有preference
大公司大撚把大陸人淨係識拼音
90尾 小學用msn同玩跑學識速成
但身邊得一兩個朋友識
其他都係用拼音
識打不過好慢
要伸上數字嗰排好麻煩
速成倉頡最大問題係 手機打字好慢
打手機game試過同台狗嘈 俾人串打字慢
佢地打拼音直接打唔洗揀字 句子又識自動修正 緊係快啦
用keyboard即刻屌打佢地
細個打到依家
00後用開拼音
與大陸人睇齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞