其實宜家仲有幾多人識打倉頡速成?

857 回覆
5895 Like 715 Dislike
識速成,倉頡要拆碼好煩所以冇練
小學電腦堂有教過打字
利申:00後
識速成真係基本
筆劃 速倉輸入法
要識成隻字先識打
其實呢個年代既會唔會普及發生執筆忘字
我都會唔記得d 字 點寫番出黎
我得70-80%速成功底
口中月 人弓火 十大心 田卜戈
大月 口竹日戈 十弓木 口一一口 卜口卜戈日 手一弓 一弓口 女戈人 月手 一廿一月金 一口尸手火 日竹手一 尸竹手山 一口尸手火 口廿一 手一弓 山山 口竹竹水 口尸心 人田十口 一大尸 戈月心心 廿土木戈 竹手戈 口尸心 口竹日戈 卜木竹一中 手 口竹竹水 卜口廿廿月 女弓木 十田十金 月手
96 倉頡
好撚煩 依家倉頡能力係個腦完全同個手唔協調 打字要諗個碼 但係幾秒就得 但唔可以就咁一望就識打好想一望就好撚快打落去 好撚勉強先有1分鐘20

有冇巴打知道手機點整倉頡 成日一到手機就要轉速成
小狼毫
用倉頡同人鬧交屌老母果陣會打得特別快
平時講緊一分鐘三十字 鬧交果陣會加速
速成剩係記字頭字尾已經算容易啦
粵拼都要記韻母嫁
ios 有kaiboard 速倉一齊 類近碼 超方便
windows 都係打開* 扮下倉頡
打開速成,但其實唔係好識拆字,只係打得多記熟哂點打
Easy
手機用筆畫咪得
我由中學開始用拼音 一開始都係用啲火星文 到大學開始用粵拼 啫係dou daai hok hoi ci jung jyut ping呢啲
一開始嗰啲eo oe真係好撚難分 '張'係zoeng 唔係平時英文拼嗰個eung '蠢'係ceon 唔係火星文嗰個cun 仲有好多都要真係冇懶音先打到 學好廣東話 幾jeng
推介用google個gboard
一來有得揀耶魯/粵拼/教院 (你真係學粵語拼音我建議用粵拼 唔會同拼不同音 好似'想'同'信'個韻腹係唔同 粵拼會係soeng同seon 但係耶魯同教院就全部用oe)
二來有啲佢library冇嘅可以自己加 啫係要打'匿埋'打leimaai係唔會有 要打nikmaai就好蠢
而家小學唔再教打字
以前小三至小六每堂電腦堂都有d打字test
打得快既仲有獎狀
近呢一兩年先識
一分鐘30隻字到

利申 90後
個唔好處係非常用字唔記得點寫就唔記得點打 (另一個個度就係你唔會唔會唔識寫字)

仲有啲字個倉頡碼好奇怪又唔統一
例如「鬼」唔係「竹田竹山戈」而係「竹戈」魔
「麻」裡面個木係拼成「十金」而唔係就咁「木」
但係「歷」裡面個木就拼成「木」
90後 都係用倉頡
電話用倉頡 因為速成要慢慢拉黎揀字
但倉頡多數剩係打頭二至三個碼 揀到字就算
所以搞到唔識拆全碼 電腦要用返速成
為左問候返人地老母而學
speech to text慢過倉頡咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞