其實宜家仲有幾多人識打倉頡速成?

857 回覆
5895 Like 715 Dislike
你用macbook 打倉頡二個碼
速成又係打兩個二個碼/一個碼都會出

點解你唔學速成係macbook度打
細細個小學要學倉頡
而家都仲用緊
1分鐘最多打50-60字不過
打左廿年機打字都係咁慢
識速成唔識倉頡 有時都諗其實轉會打倉頡都好
速成成日都有device唔support
粵拼好似未有一個統一標準
其實00後啲火星文雖然唔標準,但都幾有特色唔係香港人都幾難睇得明
識個frd以前做ies要用手寫板
依家見佢都仲有手寫板
但好似仲會電話語音輸入再整落電腦
我唸好多人都係打機打打下學識咗速成
一路想學倉頡但又的唔起心肝
選擇唔背位學倉頡算 自己覺得倉頡難在係佢冇咩好好既guide 咗介紹佢係點去拆碼
以前倉頡撚會笑速成撚
而家兩樣都就快被淘汰
第一個識打嘅詞語一定屌你老母
識速成唔識倉頡
打咗倉頡十幾年。後生打得最快嗰段時間,1分鐘應該都有100-120字。而家打少咗,速度都慢咗。係講緊手速,唔係拆碼生疏。以前用電腦keyboard打字兩隻手一齊打,而家大部分時間打中文都係用電話,得兩隻手指打
電話用筆劃速成
電腦用速成
用咗倉頡好多年,但認真講句,我覺得倉頡唔係好嘅系統
佢太多要死記嘅嘢

有啲字根本拆唔到:麥字根本on9,個底當夕唔係攵,仲有兆,鬼,兔,垂,凸凹,兜,根本佢話乜就乜

學嘅成本高,學完之後唔見得一定係最快
如果我係00後,我學粵拼算
佢應該係想打倉頡 然後打頭兩個碼 就會岀到相關嘅字
所以係得香港老人用
有個同事佢用電腦手寫輸入
明知唔方便 但叫佢學又唔肯
咪笑死人啦 人地打拼音快咁多
利申:靜係識速成 但有啲字唔識打搞到要手寫
公司有啲老屎忽會開聲要求手寫板。

以前讀書寫paper有同學唔識打中文,係真係幾千字都用電話打,再send去email copy落份doc到
叻仔
識人97係打緊支那拼音
90年代頭開始就已經出現架啦
係因爲呢幾年網絡發達咗
大家先認識到有呢種輸入法
我記得form 1中文都有輕輕教過
不過都係蜻蜓點水
本身速成,但轉用mac機後啲搵字位錯哂以先學倉頡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞