其實宜家仲有幾多人識打倉頡速成?

857 回覆
5895 Like 715 Dislike
打倉頡其實唔難

手機打好易typo,求改善教學
利申,Android L用Gboard
屌啱 我又係玩跑online先識 小學嗰陣我打英文 比班中學雞話小學雞唔識打字 仲不斷鬧我 我跟住打緊英文還擊 真心覺得我英人鬧人無力氣 跟住就學識速成 第一個學識嘅字係屌
stt都on9
出街點用呀 俾人聽晒自己想講乜
除咗倉頡速成 粵拼值得學嘅本地輸入法 當然唔係講嗰啲火星文
00後來講
10個入面
6個拼音
2個筆畫
2個速成
未見過人打倉頡
打得慢,拆完字個腦又要轉英文字母
00後表示識速成,見到身邊啲人用手寫同大陸拼音真係嘔撚曬血
btw好後悔冇學倉頡,慣咗手勢學唔翻
有經歷過online game 洗禮嘅都應該會識
Macos嗰個第一排同第二排調轉咗
又冇得改 搞到好難打
正正經經學個輸入法仲好
利申:努力用緊倉頡覆你
倉頡 +1
跑online根本唔係鬥跑步係鬥嗌交,邊個打字慢就已經輸咗
由細到大都係打九方⋯⋯
電腦堂考試求鳩其合格到就算
考完就唔記得曬啲碼
小學有教過下 最主要令我學識速成係 我老豆係我小學個陣開始就好中意打online game 佢買本速成書學 順便我又學埋 鬧交個陣打速成係摩打手
利申 90後
dup qmn yhus owjr jnd yfiku hbu hgks uu amcw d oia grmbc mrsqf uu rhhe
我都係
本身打筆劃
之後自學速成
然後覺得好煩 成日要揾字
跟住自學埋倉頡
小學IT堂有教過倉頡速成
真正令我打字進步神速係彩虹冒險
粵拼其實好用 值得用
仲可以加深對廣東話認識
推廣番廣東話文化
打信長一邊連技一邊屌人老母先勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞