佈局美股 Reits 好時機

1001 回覆
146 Like 16 Dislike
沒當係防守 宜家美股邊有絕對防守可言 係講緊佢地實在價值遠低表面價值。事實上呢兩日大市暴跌佢係升
睇黎你真係研究左好耐
我對投資嘅理解係買公司 research係基本,所以我唔太理解大部分人嘅投資方法(例如2000$之後追高)
無睇開mac呢隻
知唔知點解16-19年跌到咁勁?
小心 我個人支持疫情股 但是只限沒真是受太大打擊嘅行業 航空實在太慘 太多債務同溝股(dilution)唔計最近可能散戶好多靠流動性推高 長期唔睇好。

再講航空係睇雙方兩國嘅情況 即係全球要一齊好曬疫情先有fully recover ,而餐廳 商場 呢d只要國內沒自己封鎖就沒咩大事。
Go search retail apocalypse
但佢係比peers跌多好多
Eg spg由peak 220跌到疫情前140,當跌左3分1
Mac係由80幾跌到20幾
背後有無乜隱患
巴打係連登行價投係難
一齊努力推廣
可能有 不過佢宜家事實上係比實在價值低好多+高層由30大量加持到5$ ,自己錢最重要 我選擇相信佢地
我原本打算開ig page推廣下,但是最近身邊好多人係我提醒之後都開倉賭tesla,開始覺得係咪係香港人嘅投資當投機本性好難改
你講中點解要投資reits 嘅新好處

biden係上任會加公司稅 而reits係唔使交稅
即係唔鳩關我地事 which爽到仆街
vac唔vaccine 根本唔會影響人去商場 尤其係班癡線美國人
巴打開IG未
我講話宜家係佈局reit最佳時機 唔係話我係3月渣reit渣到宜家
plus其實比較穩嘅stor由地位13到宜家都有一倍幾嘅
想知巴打會點研究一隻股/公司
我英文差淨係識睇yahoo個啲財報,同埋google下相關資料咁 唔識搵間公司真實價值
我係去啲股評網站睇曬啲分析,所以我覺得我都已經算懶 係二手資訊 ,但是最近發現好多人係真是完全唔睇。。
我開左個blog!
https://poorjjcapitaliststruggles.blogspot.com/2020/09/feat.html?m=1

長遠尼講想整理好啲內容搵啲中學去講下talk做財普 總之就希望推廣有分析嘅投資(唔理咩門派 我淨係想大家唔㜬賭)
你有無興趣? 未有具體idea但可以交流下
研究左少少
過去5年(2015-2019)Mac既roe 得2-4%,dividend 每年跌由5蚊跌到落3蚊 (reits我睇開div,因為佢地賺錢都係派息,div反映到經營情況)
相反spg同期roe由40%升到65%,div由7蚊升到9.57
唔知mac衰乜,但睇數字mac同peer比較睇落好伏
利:入左1皮美金spg長渣
我係咁睇 mac係真是衰緊 但是股價跌得太誇張 就算股災前都超前左現實嘅衰退太多 。
spg就真是唔關事 每年ffo 正正常常升5% 但是股災收租收少一陣,股價就跌一半唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞