佈局美股 Reits 好時機

1001 回覆
146 Like 16 Dislike
係 減息股價就暴跌(即使對公司本身冇害)
不過對我地呢d股災後入市就係好事 如果唔係鬼有機會4-60入spg
有冇做下對沖
不嬲reits 都熊緊
今日主要負面消息係疫情加劇

所有疫情受災股都捱沽
同埋睇今日邊啲股升就知咩事
你睇郵輪飛機同佢低跌得差唔多就知 係恐慌拋售
yup 師兄識睇

其實宜家(呢段跌勢 ,可能會再跌)可能係係最後加倉位,疫苗已經就快出 好難有更加多疫情壞消息(除非之後發現全球嘅疫苗都係假嘅之類)
我諗住睇下聽日會唔會仲跌

依加reits佔倉<20%

仲hold 緊30%cash
本身諗住溝,買完野返來又跌,好彩冇落盤

遲D 又炒返work from home 概念
ZM 升到 hihi
我唔太睇好ZM

ZM係炒疫情概念先升到咁升

背後其實冇任何護城河(同埋想問護城河係咪支語)

本身因為users friendly先多人用,如果goog同msft用返佢地Ecosystem優勢,加上改善返軟件顧客體驗,取代送根本就唔係咩難事

同埋低技術門檻野隨時比其他更創新而且startup軟件公司挑戰

點睇都唔覺有好大前景,就算wfh更盛行,個行業都唔係得zm一個玩家,而且隨時比其他巨頭玩死
呢d 工具一直都冇咩技術,winner takes all, 美國大學而家多數都係用 zoom (generation z) ,轉用 webex 即刻個個話唔識用,就好似 WhatsApp 咁,用戶忠誠度好高,和香港都冇咩人用 telegram 一樣
我唔係好認同,大學同機構都係睇成本,穩定性,易唔易用,同埋私穩入手。私隱問題一直係zm為人垢病之處,而且都係大學同埋公司好重視嘅問題之一。

Zm唔同WhatsApp’s ,WhatsApp’s 係users base,用戶用慣左就唔想變,加上又無成本上考慮。

但會議通訊軟件唔同,話事權係公司同大學上,要更多從成本同其他元素上考慮,唔同於換其他硬件同內部system咁要搞好大陣像,換會議通訊軟件幾乎冇任何成本,要嘅只係員工同埋職員用幾日時間去熟悉新嘅軟件,用戶Lim性恐怕冇你想像中咁高。
好穩
50% tech or mix?
agger
學生哥得10kusd本金
30% tsm intc nvda
15% 能源股
20% reits

Btw ching你今日係咪都幾傷下
見你好似重倉左SPG Mac
stor 仲可以跌
想加
係 我自己個倉係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞