佈局美股 Reits 好時機

1001 回覆
146 Like 16 Dislike
兩隻監獄REITs
reit可以唔交稅 只要有一定payout ratio
GEO係founder 係老闆 而且低位有大量加倉 不過近年payout ratio似乎頗高唔知支持到幾耐 。

不過以宜家個股價我覺得兩個都吸引。
唔係太熟 但是想講雖然reit點都安全過航空郵輪 但是1億cap 都沒嘅我真是建議唔好掂 未來個市場都是贏家通吃
想問下加拿大reits 有冇推介 見股息稅都係15%
樓主覺得RKT點?會唔會好high risk
我有STOR (US) 同 ME8U M44U (SG)

前者triple net leases,做大租客,長lease為主,occupancy rate宜家仲做到99.5%,rent collection%都慢慢升緊,所以認為安全可以買。加上個圖好似做緊Cup completion cheat (唔肯定),希望破到上去

後者係industrial/logistics,三月之後升左好多,我都遲左買,但呢類assets始終比較resilient,tech/data centre亦有demand,所以都繼續hold住。圖就破左二月個頂新高後回調番,希望可以企穩
係,stor 中期甚至應該比O好 有好嘅管理層(老闆係標普做過識得揀客),穩定成長率,合理派息(70%payout ratio )保持成長能力。但是宜家市值先係同NAV一樣 而O已經premium to NAV唔知幾十%
買左加拿大REIT ETF,稅15%(少過美國一半),仲可以博加紙升
我最近入左OPI同OPINL,OPI專門租給聯邦機構的REIT,NAV大過現時股價
賺埋唔夠tsla零頭
點睇agnc
你可以宜家入tesla 沒人阻止你,開個post講緊係比risk taking 能力低啲嘅人有多啲選擇。
我都諗住入reits
但未諗好入升緊嘅data centre 類 (DLR)
抑或買返跌咗輪嘅SPG
今日大家應該見到reits嘅防禦能力 。 起碼for低風險玩家係真係有用
我狗屎luck 3月前因為見到連登好多新人入市所以避開左股災 ,股災前幾個月賺左兩萬美金左右 股災後賺左4-5萬左右

賺得好慢好慢

但是我個人驚太多風險沒辦法
留名
今日STOR仲頂到冇大跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞