佈局美股 Reits 好時機

1001 回覆
146 Like 16 Dislike
呢啲適合一啲最近想入市 ,唔想短炒,又覺得科技股太貴/郵輪航空 risk-reward 唔balance 嘅人。

自從3月暴跌, 大部分除左data center 以外嘅reit 都被市場嘅weak hand 當左係郵輪航空等等嘅嚴重受災股。但係事實上係好多reits 特別係healthcare(例HI) ,Triple Net Lease (Stor) 同office (SLG)嘅Rent collect已經接近90%,residential(AVB,EQR)唔少有98%以上,比較嚴重嘅Regional Mall Reits sector ,以SPG來講都已經有70%嘅rent collection,但係好多股價都跌左一半或者一半以上。對比一啲每個月燒幾千萬美金嘅郵輪航空股,收入沒太大變化但是一樣跌到仆街嘅reits係非常值得投資嘅一個板塊。

高風險(比郵輪航空係低風險):MAC SVC HT PK SRG
中風險:STOR O NNN KIM BRX SPG SLG VTR OHI FRT
低風險: MPW WPC AVB EQR

係美國聲稱起碼保持嘅兩年0 interest rate 嘅情況下 ,Reits 更加有更強嘅融資收購改造能力,以及更高估值(低cap rate)。趁低掃貨長渣係一個唔錯選擇。

覺得疫情會永久改變人類習慣 ,沒人會再用線下零售/服務就唔好理呢篇野。
lm
你買reits 都係想收息為主 賺價為plus

但美股要收30%呢下 仲買reits係咪一個好選擇
沒錯 的確係一個concern ,不過你開SPG 來睇,你可以見到佢嘅收租率回升到70% ,但是股價140跌到40 回升到宜家68,可以期待嘅係疫情完結之後 ,收租fully recover 配合住0 interest rate 嘅優勢 翻翻去起碼120 並唔係咩難事,而與此同時你係渣緊最少5.6(8x70%)%利息. 宜家個情況就係市場悲觀到利息居然可以當bonus.
收息股 玩港股會唔會係更好既選擇
有少少離題 不過想講郵輪航空同3月個concept 已經好唔同,我都有係10$買ccl 18-21$ 走左,但是當時係expect年尾完疫情,宜家雖然話佢地係支撐到大半年,但是中間嘅offering, 貴利 bond ,可以係呢當野之後磨死曬股東利益,例如ccl已經接近offer左4-50% equity ,對股價打壓好大,當然如果炒短期咁就都是睇市場情緒。
美國人自己買都要交稅
只不過個稅率唔同
我沒完全當係收息股睇,而係一個好安全嘅價值股,股息只是bonus
美國人主要交資本增值稅
同樣係跌一半嘅RCL 講緊係日日燒錢燒到傻,offering, raise bond,呢邊只是其中幾個月收租少啲,spg重要周圍低價收購名牌retailer,高下立見
咁多隻 最睇好邊隻
如果我冇記錯

股息同18個月內出售股票獲利 都係當收入
要跟入息稅咁徵稅
你見我係咁講spg你都估到
不過真心要安全嘅stor我覺得可以渣十年
我入左之後咁巧巴菲特加倉
佢地有好特別嘅管理
受教
買左就預要長揸
DLR Enquix 果d data centre 股點睇
for 價值投資起碼兩年,for 股息就睇你想點

其實講股息都唔係咁差,領展宜家跌到咁都是5%息左右,SPG 因為345月收租困難先由13% cut 去 8%,再收30%稅都有5.6% ,而且可預期年尾就開始升翻利息/股價(除非又來年頭個種無視板塊嘅股災啦)。
out of my reach
唔敢扮師傅,開頭都講左唔識data centre
SPG同O跌既百分比做咩差咁多
我有留意vnq ,不過佢因為data center沒跌過 變左前10大有好多都是data center ,要睇你重唔中意data
因為的確mall 係難收租,但是其實都是個幾個月封城嘅事 。 宜家已經70% 收租率 但是股價殘廢 非常吸引
買美股reits根本on9
30%稅啲息收埋唔撚夠俾
係係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞