2021 理大 MPT 物理治療碩士 申請/面試 你問我答!

1001 回覆
45 Like 25 Dislike
Gpa 係咪最重要?
巴打有冇聽過mot/mpt收過bba
絲打收到interview invitation ?
都幾多first hon
不過都有唔係first hon 入到
MOT 唔知
MPT 冇聽過個人認為機會微啲
佢哋會擔心你未接觸過呢方面嘅嘢,會讀唔掂
聽過有啲人問醫護嘅時事,有啲情境題咁

個人認為其實問呢啲行野個個都識答,你要諗方法點樣
Impress 考官
應該未出
問定
Thanks巴打!希望有得in
成個tg group 2xx人 冇一個話收到🙃

唔通上面嗰個話收到個就係被選中嘅人!?
咩科先
應該睇讀咩科緊要啲
巴打 介唔介意加我入gp🙏🏻 感謝

t.me/siumeii
所以呢家出咗invitation email 未
我都想入group
又唔係話各方面都落後 但係香港啲新既service都係睇外國頭 research都係睇外國ge research再modify
另外有一個好大既差別 係香港仲係無direct access
依邊有direct access可能利用physio係primary care入面做好多野 有d GP診所已經有physio註診 依邊叫做first contact physio做好多triage 可能講係個system既問題
-
其他specialty 我唔太清楚 唔敢肯定
但musculoskeletal physio黎講
香港都係passive treatment based
唔可以話落後 都關病人preference事
但個trend係physio moving towards to more active treatment 同埋knowledge transfer方面
外國既research做完佢地會諗方法有俾資源make sure係可以transfer into practice 香港應該比較少
仲有香港比較著重biomedical model of care
外國真係好講biopsychosocial
-
個人意見only 歡迎交流
我果陣係跟cv問personal ge野
Agree!!!
加油
你讀soci 試下專攻community rehab 嗰飯
讀下啲咩伸展導師 PTA 做多啲社區預防工作 試下砌唔砌到成個package出嚟 individual interview 最緊要做好story telling
搵下咩叫tertiary rehab primary prevention 嗰啲

以上個人意見only 雖然我呢屆冇社科
呢啲問polyu 好啲 廢事點錯你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞