2021 理大 MPT 物理治療碩士 申請/面試 你問我答!

1001 回覆
45 Like 25 Dislike
lm
會收
往年通常幾時開始interview
好快會出interview通知 九月中in 十月就出offer
Ching
我今年miss左個deadline
請問下年會唔會再收 我會努力儲相關經驗
PolyU出既e-letter話由2021-2023會每年開一個cohort
之前聽個online seminar 個professor 話今年,出年,後年都會開
LM
我都報左 但我本身廢😭😭😭
介唔介意講下咩bg?
我唔知有冇機會但係我會分享一個過來人嘅例子:

巴打真係咁想讀physio?
做到director grade都想轉
細d
Well 香港做physio本身有意義都俾個制度文化搞到無意義 但欣賞你
點解最後唔要poly offer嘅?
1. 教學/學習模式 唔鐘意死背書 依邊讀唔會要求你死背 想你融會貫通舉一反三 搵自己強弱 自己去學習
2. 唔想晒自己最黃金既三年做ngo 學唔到野又浪費時間
3. 見識下個世界(黎左先知 香港物理治療發展都算幾落後)
4. 學人地既思維模式 (同第一點有好大關係) 我鐘意自己思考消化 但香港讀只係不斷俾人塞 背背背
5. 知係香港出placement學到既好有限 做過醫管局 知道唔係度度都學到野
6. 外國就算出placement都有好多specialty俾你做 同埋深啲 就算master year 1都會有Rheumatology/women’s health/football club/Pediatric 相反香港都係出最standard ge骨科/msk門診/stroke/medical 少d機會係placement時已經接觸依啲專啲既specialty
心動

屌,你搞到我如果有offer 都要考慮
估唔到placement 個度有冇困難
想去英國讀但驚英文唔夠流利
佢suggest個d Ana/bio online course有冇邊間推介?之前報左英國MPT, 出左conditional offer但要補bio/Ana advanced,加上冇錢去讀放棄左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞